Jugoslovenski Rotar

Sve {e činjenice ı okolnosti ı nehotice dovode u iskušenje nas rotare da postavimo pitanje — da li je celishodno da. medju ovakim prilikama — nastavimo sa otpočetim radom? Na to pitanje može se dati samo Jedan odgovor:

Rotarstvo ne samo da ne sme da zastane na svome putu u pravcu medjunarodne saradnje. nego baš obratno. ono mora da udvostručenom snagom radi na izgradnji temelja za bolji, mirniji i srećniji život budućih pokoljenja i pored toga. što u svome stvaralačkom radu nailazi danas na velike prepreke i mnoga iskušenja.

Medjunarodnih zapleta i sukoba bilo je od pamtiveka.

Ako se upustimo u istraživanje psihičkog porekla tih zapleta, videćemo. da je u vrlo mnogo slučajeva. došlo do njih zbog toga, 510 narodi nisu jedan drugog dovoljno poznavali i nisu bili dovoljno obavešteni o njihovim medjusobnim karakterima. osobinama. odlikama i vrlinama. Široki društveni slojevi pojedinih država učili su poznavati narode drugih zemalja samo iz domaće žurnalistike. A ta žurnalistika ne samo što nije bila uvek objektivna nego baš obratno — donosila je vrlo često članke. koji su bili tendenciozni, prikazivaJući prilike i okolnosti pojedinih zemalja i naroda sa puno mržnje pa čak ı omalovažavanja. zlonamerno iznoseći. štaviše. čak i uveličavajući njihove slabe strane. ı nastojeći da prema njima stvori neraspoloženje i netrpeljivost kod svojih čitaoca.

Nije čudo stoga da su. medju takvim prilikama. narodi, jedni prema drugima. gajili mržnju bez ikakvog dubljeg i stvarnijeg razloga. i da je dolazilo do krvavih obračunavanja. pri čemu su uništene stoletne kulturne tekovine mnogih naroda koji su imali sve uslove i sposobnosti. da mirnim i pregalačkim radom. koriste i svojoj otadžbini i celokupnom čovečanstvu.

Da se odstrane zablude u kojoj narodi žive. ı zbog kojih izmedju njih vladaju osećaji mržnje i netrpeljivosti. potrebno je pre svega da oni Jedan drugog temeljito upoznaju. Za pravilnu ocenu karaktera. sposobnosti ı životne snage Jednoga naroda. potrebno je da se do sitnica upoznaju sve okolnosti ı prilike u kojima taj narod živi.

Medjunarodno upoznavanje. dakle, pretstavlja prvi korak ka zbliženju ı medjusobnom poštovanju naroda.

U tom pogledu rotarstvo Je u mogućnosti da vrši veliku i korisnu misiju.

Sto češćim posećivanjem stranih Rotary clubova i odrzavanjem kratkih referata. u kojima treba u glavnim i najkarakterističnijim potezima prikazati prilike svoje otadžbine. najlakše će se postići da se rotari celoga sveta medju sobom do tančina upoznaju. Nedeljni i mesečni izveštaji Rotary сјиђоуа mogu takodje vrlo korisno poslužiti cilju medjunarodnog upoznavanja. I u tim izveštajima treba donositi izvode predavanja koji se odnose na prilike i život svoje zemlje i svoga naroda.

Po sebi se razume da. kako u referatima tako i u izveštajima. treba dati veran i nepristrasan prikaz prilika koje vladaju u zemlji kao u veran prikaz osobina. snage. izdržljivosti i istrajnosti. materiJalne ı fizičke spreme te moralnog i duhovnog raspoloženja svoga na-

491