Jugoslovenski Rotar

danjem osje¢anju tri narodne individualnosti, Sto ni u jednom sluéaju prema rotarskoj ideologiji nije nikakova zapreka za dobar i snazan zajednički život. Naša stoljetna odvojenost i odaletenost pod utjecajem raznih kulturnih i političkih faktora ostavila je do dana današnjega fragova u narodnom našem životu. Kada smo tako uočili razloge, lako ćemo naći puteve i načine kojim valja poći u radu za eliminiranje tih nedaća, Prvi uvjet za medjusobno razumjevanje је svako što bliže upoznavanje iza kojega dolazi sljubljivanje i poštovanje. Bez ličnog poznavanja mišljenja i potreba i bez dobre volje za pravo poznavanje nema ljubavi ni poštovanja, Jer manjka razum Jevanje bez kojega Je nemoguća dobra volja u služenju zajednici.

Rotarstvo je pokret za istinsko etičko služenje, koji kroz poznansivo eliminira sve negativne pojave, Sto su se kao prepreka postavili na putu toga služenja. Ako se Jedan pokret ograniči samo na uski i skućeni krug Jednog vremenskog perioda jasno je da neće postići onih dimenzija niti dinamične snage da svoJe nastojanje prenese u budućnost. Svaki pokret mora imati nastavak u novim svjezim snagama, jer će inače doživJeti degeneraciju ili će u najboljem slučaju dolaziti do neprestane regeneracije ı time postati neplodna dokirina bez potrebne dinamike. Zato rotarstvo polaže u svom radu brigu za omladinu. kojoj weba dati prilike odgoja u rotarskom duhu. da uzmogne dalje nastaviti ı usavršiti rad u smjeru rotarskih ideala. Time rotarstvo ne misli da ulazi neposredno u rad naših uzgojnih zavoda i škola i ako mu Je dužnost preko svojih članova razvijati i propagirati unašanje rotarskog duha medju našu omladinu. ali treba da iraži prema vlastitoj mogućnosti puteve i načine za odgajanje svoje vlastite djece u duhu rotarstva.

Naš odbor dobio Je zadaću da nadje put i način u svrhu medjusobnog upoznavanja rotara Srba. Hrvata i Slovenaca preko naše djece za što snažniji rad u sadašnjosti ı efektivniji u budućnosti za jakost naše narodne zajednice. Na našim klubskim sastancima tretirana su mišljenja o načinu odgoja naše omladine. a to pitanje pokreće se neprestano ı na našim distrikinim konferencijama. pa i ovogodišnja naša distrikina konferencija dala nam je zadatak da u tom smjeru pronadjemo način ı slavimo svoj predlog u obliku jedne rezolucije.

Iz svega ovoga treba odgovoriti na pitanje: Kako da se izvrši izтјепа пазе djece u našem distriktu. koji prema postavljenoj svrsi upoznavanja ı medjusobnog poštivanja Srba. Hrvata i Slovenaca dolazi eminentno do izražaja?

Roditelj rotar, koji bi imao želju da mu dijete za vrijeme ferija zamjeni boravak sa djetetom rotara iz drugoga kraja saopćio bi tu želju svome klubu, koji bi se svojim dopisom obratio na klub u dotiénom kraju. Član rotar. koji bi bio spreman na takovu izmjenu boravka svoga djeteta stavio bi se u pismeni kontakt sa interesiranim roditeljem i medjusobno uredili sve potrebno za izmjeniéno borayljenje njihove dece.

U to ime bilo sretno! Neka naša djeca budu bolja od nas ı neka im bude bolje nego nama!

494