Jugoslovenski Rotar

RESOLUCIJA

Prema dosadanjim opažanjima u životu naše narodne zajednice bezuslovno Je potrebno bolje upoznavanje duše našeg: naroda ı krajeva u kojima naš narod obitava. da se otstrane sve predrasude, koje negativno djeluju na razvitak medjusobnih odnosa u cilju stvaranja svih preduslova za puni razvoj uspješnog narodnog života. Ovo проznavanje naših osobina treba odgojem razvijati osobito kod omladine kao budućih nosilaca naših ideala i stremljenja. Radi toga smatramo za potrebno što intenzivnije i življe izmjenjivanje naše djece za vriJeme ferija. kod roditelja-rotara kao prvom koraku organizaciji kolektivne izmjene u institutima. koji bi stojali pod direktnim nadzorom rotara.

Rad je u odborima bio vrlo intenzivan sa interesantnim diskusijama. Time u vezi primljene su resolucije, koje su predate pretsedniku odbora za resolucije br. Dr. Draganu Mileru (R. K. Osijek). Ovaj je odbor na toj osnovi izradio predloge za resoluciju. koji su podneti plenarnoj sednici održanoj 7 maja.

ČAJ KOJEG JE RRIREDIO UČESNICIMA KONFERENCIJE BAN DRAVSKE BANOVINE G. DR. MARKO NATLAČEN U 17 Č. U VELIKOJ SALI KAZINE

Gospodin ban Dr. Marko Natlačen uvažujući koristan rad rotarskog pokreta priredio je na čast učesnika konferencije сај, Која је paznja napravila na sve delegate najbolji utisak. Čajanki su prisustvovali: pretstavnik Rotary International br. Paul Thorwall sa gospodjom, pretstavnik francuskih distrikata br. Marcel Blanchard. pretsednik Ljubljanske opStine g. Dr. Jure Adlesié sa gospodjom, pretsednik Bledske opštine g. Dr. Benedik kao i delegati jugoslovenskih klubova.

Guverner Dr. Ivan Slokar i pretsednik domaćinskog kluba Dr. Adolf Golia pretstavili su gospodinu banu sve učesnike a vrlo Je dubok utisak na gospodina bana napravila činjenica, da su učestvovali delegati iz svih krajeva naše Kraljevine od Bitolja i Skoplja do Kranja ı Maribora i od Dubrovnika i Splita do Subotice i Vršca. Za vreme čaja g. ban se dugo zadržao sa bratom Thorwallom, njegovom gospodjom i sa bratom Blanchardom, te je pokazao Zivo zanimanje za rotarski pokret i njegovu ogromnu svetsku organizaciju.

Visoko cenimo čast. koju nam je tom priredbom izkazao gospodin ban. kao vrhovni pretstavnik državne vlasti u Sloveniji.

SVEČANI BANKET SA IGRANKOM

U 20 časova održan Je svečani banket u velikoj restoranskoj sali Park Hotel-a. Banketu Je prisustvovao ban dravske banovine 2. Dr. Marko Natlačen, pretsednik Ljubljanske opštine =. Dr. Jure Adlešič sa gospodjom, preisednik Bledske opštine =. Dr..Benedik sa gospodjom, distriktni guverner Dr. Ivan Slokar sa gospodjom. pretsednik domaćinskog kluba Dr. Adolf Go-

495