Jugoslovenski Rotar

зтадзков stanovništva od požara. Za vreme rata većina muških vatrogasaca odlazi na ratište baš kada se u gradovima povećavaju slučajevi požara usled neprijateljskog bombardovanja. Br. Mahin Todor odrzao je ‘vedavanje: „Poslednji medjunarodni dogodjaji* u kome Je izneo poslednje dogodjaje u medjunarodnoj politici i njihov značaj. — Br. dr. Djorié Milos dopunio je predavanje brata Mahina iznevši položaj naše zemlje s obzirom na poslednje medjunarodne Фогодјаје. Ova odlična predavanja bila su od braće nagradjena dužim aplauzom. Sastanak sa braćom Zemuncima proveden je u jednom zbilja srdačnom raspoloženju. — Na petom sastanku br. Milić referisao je bilten br. 9. sekretarijata u Ziirichu, a br. dr Mihajlović poštu, koja dolazi ma francuskom i nemačkom jeziku. Odlučeno je da se dade gimnaziji u Pančevu 500 Din naime nagrade i to siromašnom učeniku. koji najbolje svrši malu maturu 20 Din, a učeniku koji svrši najbolje veliku maturu 500 Din.

СКОПЉЕ. — Током месеца маја Р. клуб Скопље одржао је четири састанка са просечном фреквенцијом 62.46. Бр. Коста Чохађић именован је почетком овог месеца за претседника скопске општине, а седам других чланова клуба за градске већнике, те им је клуб на састанку од 5 маја срдачно честитао, Том приликом је бр. Јефта Николић, адвокат, одржао краће предавање о општини и градском поглаваретву. Бр. Алексије Јелачић био је делегат клуба на дистриктној конференцији на Бледу, те је 12 маја. реферисао клубу о раду конференције. Бр. Д. Будличевић говорио је 26 маја о занимљивом чланку г. М. Јовановића »Ловне прилике у Јужној СОрбији«.

SOMBOR. — Br. Kristoforović odrŽao je divno predavanje o radu Svajcarskih rotara. Na vrlo zanimljiv način prikazao Je interesantnije teme sa kojima se Švajearci bave u klubovima.

505

le servirajući njihovu kratku sadržinu pružio nam је Јер prikaz o mnogim važnim problemima. U povratku sa distriktne konferencije br. dr. Grguтоу verno releriše o zvaničnom delu ioga rotarskog rada a br. Miller pak opisao je nezvanični deo konferencije koji spada u najteže služenje — Jer obično traja do rano u jutro. lako su braća dobili vermu sliku o toj priredbi i bez učešća, ipak su žalili što na istoj nisu mogli prisustvovati. Pošto nam se polako približava naša žetva pšenice, neumorni br. Kristolorović održao је vrlo lepo predavanje O savremenoj ulozi pšenice, izneo Je poreklo pšenice i njenu istoriju do danas. Sve do najnovijeg doba služila je u glaynome za ishranu naroda. Danas pak iz osnove je izmenula svoju dosadašnju ulogu i postala je valutno merilo pri razmeni dobara, naročito se to opaža i odomaćuje kod nas na selu. U doba ratne psihoze pšenica postaje ratni materijal i u pojedinim državama magazini se nemilice pune pod yojnom kontrolom isto onako kao i vojne barulane. Govori o Londonskoj zitnoj konferenciji. koja treba da bude drugi Lokarno, njene sugestije, koje su u vezi sa pšeničnim problemom. l)ctiče se ı medjunarodnih trgote iznosi pšeničnu iznosima. Na

iznosi

vinskih ugovora,

statistiku u sumarnim završetku kaže da od rešenja pšeničnog problema zavisi napredak narodne privrede i blagostanje naroda. Br. Miiller relerisao je o uverenju o plaćenoj porezi kao najvažnijoj potrebštini za putovanje privrednika u inozemstvo te o putoyanju turista kojima to uverenje uopšte mije potrebno. Sem toga referisao je o radu poljoprivredne Berze iznoseći u glavnim crtama statističke podatke o kretanju poslovanja i prometu na toj berzi. Br. Lepedat nas Je obavestio o najnovijim deviznim propisima a br. Altmann prikazao nam je vrlo slikovito privrednike u treéem Majhu i njihovo poslo-