Jugoslovenski Rotar

od dinara 3.640 — koliko je potrebno za nabavku potrebnog broja krevetskih čaršava.

SKOPLJE. — U toku meseca oktobra t. g. održana su četiri redovna sastanka sa prosečnom frekvencijom od 70.25%. — Brat guverner Alaupović učinio je 6 oktobra zvaničnu posetu klubu. Pošto je brat pretsednik kluba, Čohadžić, toplo pozdravio gosta i poželio mu dobrodošlicu i prijatan boravak u Skoplju, brat guverner je Uzeo reč i u dužem govoru evocirao rotarske ciljeve i dužnosti, te je pozvao sve članove na predan i intenzivan rad koji je utoliko više potreban ukoliko su danas, zbog međunarodnih sukoba, prilike za takay rad otežane. Na istom sastanku brat Mitić je održao drugi deo svoga predavanja: »Naše emisione banke«. Dok je u prvom delu predavanja (27. IX.) govorio o predratnom delovanju Narodne banke, dotle se sada zadržao na posleratnom njenom radu. — Na sastanku od 27. X. govorio je brat Slankamenac »O učenju stranih jezika«, naglašavajući naročito značaj učenja stranih jezika za rotarsko međunarodno služenje. U ovom zanimljivom predavanju predavač je izneo istoriju učenja stranih jezika u antično, srednjevekovno i novo doba. Na osnovu statističkih podataka pokazao je da se u svetu u novije doba najviše uči francuski, engleski i nemački.

Ostali sastanci posvećeni su unutrašnjem radu kluba.

SLAVONSKI BROD. — U toku mjeseca listopada održano je pet redovitih sastanaka, prosječna polučena frekvencija iznosila je 94.28%. Na održauim sastancima pretresana su aktuelna pitanja, a u vezi s njima je vodjena i diskusija. Održano je i nekoliko opširnijih referata, i to po braći: Ing. Krnicu »O izložbi voća u Zagrebu« — Dr. Abramoviću »O seobi narodnih manjina i o socijalnoj zaštiti ekonomski slabijih u ratu«. — Ing. Kaan »O proizvodnji aluminiuma u zemlji, načinu i koristi istoga«. Predavanje »O gradnji 2еежисkog mosta kod Zagreba« održao je brat Ing. Kaan u Zagrebatékom klubu 9. o. m., kojem su i nekoja braća našeg kluba prisustvovala. Za pripomoć školovanja jednom djaku tehnike sakupljenc ie Din 2.160.— i predano namijenjenoj SVISI.

SPLIT. — Održana su četiri sastanka

sa frekvencijom 87.50 i jednim rotarskim gostom (br. ing. Tomo Knez — R. C.

250

Ljubljana), koji je prisustvovao svim sastancima.

Slavili smo imendane četvorice braće, koja su nas po starom običaju počastila — za zdravlje, sreću i dug Život.

Br. ing. Mardešić održao je predavanje »O avionskim bombama« i zatim »O bombama uopće«, na dyjema sastancima. Na sastanku od 25 oktobra bili smo počašćeni i obradovani posjetom br. guvernera ing. Radovana Alaupovića. Posjeta je bila »službena« po nazivu, ali intimna i srdačna i bratska u stvarnosti. Bila je i uspješna i plodna — ne samo po radu u sjednici uprave kluba koja je prethodila sastanku — nego i po veoma poučnom govoru, punom TOtarskog duha i iskustva, koji je br. guverner održao.

Na tom sastanku br. ing. Mardešić održao je predavanje »O podmorskim bojama«, na koje se je nadovezala diskusija, u kojoj je br. Dr. Šoljan iznio biološke momente o parasitima, koji Živu na podmorskim dijelovima brodova.

Neslužbeni dio — s originalnim muzičkim produkcijama dvojice braće posljednjeg oktobarskog sastanka dostojno je poslužio prvom rotarskom zadatku t. J. gajenju drugarstva.

Za nevoljne sakupljeno je 417 din.

STARI BEČEJ. — U toku meseca oktobra aktivnost u klubu je još uvek dosta slaba. Uzrok ovoga zastoja jeste još isti što je uzrok bio i u prošlom mesecu, jer se braća još i sada nalaze na vojnoj vežbi. — U toku meseca klub je imao 4 redovna sastanka sa postignutom irekvencijom od 62.50°/o. — Klub je poveo akciju za zimsku pomoć koja se akcija širi i koja će svakako imati svoj Zeljeni uspeh. — U sirotinjsku torbicu palo je Din. 485.—.

SUBOTICA. — Odrzali smo 5 sastanaka sa prosječnom frekvencijom od 70%. Na sastancima su tretirana aktuelna pitanja, naročito o položaju rotarstva u današnjim prilikama, pa nam je br. Grimm u dva iscrpna referata prikazao rad klubova u zaraćenim i neutralnim zemljama, ukazavši pri tome na hiljade mogućnosti, kako rotari mogu da budu korisni zajednici. — Br. Roth ukazao nam je u toku jednog predavanja način zakulisne borbe pomoću letaka koja se vodi u onim krajevima Poljske, koji su potpali pod Sovjetsku Rusiju. — Br. tajnik Draganić pročitao nam je statut o pravima čovjeka koji je donijela Francuska revolucija, kao i referat