Jugoslovenski Rotar

PRVA DISTRIKTNA KONFERENCIJA 86 DISTRIKTA BUGARSKIH ROTARY KLUBOVA

Dr. Ilija Pržić, R. K. Beograd

30 i 31 marta 1940 godine održana je u Sofiji prva distriktna konferencija novog bugarskog 86 distrikta R. I. Pretstavnik Rotary International na ovoj konferenciji bio je direktor R. I. rotar Emile Deckers, iz Anvers-a (Belgija). Susedne distrikte zastupali su rotari S. Agapitos iz Atine, Aleksandar Nasta predsednik kluba Bukurešt i dr. Ilija Pržić iz Beograda. Sem ovih delegata svoje klubove zastupali su i rotari dr. Prokopije Uzelac iz Osijeka i ing. Bogoljub Milošević iz Niša, koji je došao u pratnji svoje simpatične gospodje.

Glavni deo distriktne konferencije obavljen je na plenarnim sednicama. Pretsedavao je guverner 86 distrikta, ins. Ljuben Bozkoy, dobro poznat i omiljen i u jugoslovenskoj rotarskoj sredini. Uspehu ove prve distriktne konferencije doprineo je mnogo domaćinski Sofijski klub, na čelu sa svojim agilnim pretsednikom ing. Vladimirom Karakaševim.

Svi sastanci su održani u svečanoj klupskoi dvorani u modernom hotelu »Blgarija«. Pošto je pri ulazu obavljena registracija, konferenciju je otvorio brat Ljuben Bozkoy sa nekoliko probranih toplih reči, i pozdravio prisutne rotare, a ponaosob goste u ime distrikta. Zatim je pretsednik domaćinskog kluba poželeo dobrodošlicu, i takodje pozdravio srdačno prisutne goste. Otpozdravili su pretstavnik R. I. direktor Deckers, zatim rotari Agapitos i Nasta — svi na francuskom, pa je u ime Jugoslovenskih rotara pozdravio konferenciju na bugarskom jeziku rotar dr. ilija Pržić ovim govorom:

Uvaženi brate guverneru, Draga braćo rotari, Gospođe i gospodo.

Guverner 77 distrikta R. I., rotar inz. Radovan Alaupović, sprečen da lično prisustvuje prvoj vašoj distriktnoj konferenciji, poverio mi je dužnost, koja je za mene naročita čast, da pretstavljam na ovoj konferenciji jugoslovenski distrikt i njega lično, i da vam isporučim kako od njegove strane, tako i od svih klubova celog jugoslovenskog distrikta tople bratske rotarske pozdrave i mnogo lepih želja za uspešan rad i napredak mladog 86 distrikta bugarskih Rotary klubova. Vaša distriktna konferencija sastaje se u izuzetno teškim i tragičnim danima koje danas preživljuje Evropa. Nebo oko nas je naoblačeno crnim oblacima i teško, puno gromova koji prete da se sruše i od stare Evrope načine strašne ruševine ispod kojih će biti zatrpana evropska civilizacija. U toj teškoj atmosferi naše miroljubive države izgledaju kao cvetna rajska oaza, kao nedogledan san, kome danas mnogi zaraćeni narodi zavide. I naši narodi i naši državni poglavari i naši državnici danas prednjače ne rečima već delom ostvarenju velikog ideala svih vekova i svih najvećih umova da ostvaruju svoje životne potrebe putem mira, sporazumevanja, dobre volje i uzajamnog razumevanja. Trebalo je mnogo žrtava, mnogo samoodricanja, da se dođe do ovih pogleda, jer ništa nije teže, — ali zato ništa nije uzvišenije no podrediti sebe, svoje trenutne potrebe i ambicije, jednom višem idealu.

Taj viši ideal, koji je danas geslo naših državnih upravljača, stoji ispisan i na zastavi rotarstva: stavit sve svoje sposobnosti ı svu svoju aktivnost u službu zajednici, svom pozivu i međunarodnom služenju. Nas rotarc u svima narodima i rasama, na celoj zemljinoj kugli, okupio je taj uzvišeni ideal služenja. Lepo je rečeno da se rotarski duh ne stiče ulaskom u klub:čovek se rađa kao rotar, prozet je od svog rođenja ovim duhom, i samo takvi idealisti, rotari od svog rođenja, okupljaju se u klubove, da združeni mogu bolje poslužiti svojoj zajednici, širiti Je i primerima ukazivati kakvu korist pretstavlja iskreno provođenje rotarske ideologije služenja. Nas rotare u našem radu rukovode vera u potrebu širenja naših ideala, nada da će se putem služenja koje mi propovedamo u svima oblastima ljudske aktivnosti, najbolje koristiti i sebi i zajednici, i iznad svega ljubav koju mi rotari osećamo kako prema našim bližnjim, tako i prema celom čove-

477