Jugoslovenski Rotar

~

Arapi muslimani oteli su Siriju iz ruku bizantijskih careva; a kršćani. koji su bili u manjini, ne htjedoSe prijeci na islam, te su bili prisiljeni da bjeze i da se utvrde u Libanskim brdima. To su danasnji Libanci, krjepki gorstaci, koji su kroz stoljeca ostali yjerni svojoj vjeri i sačuvali mnoge običaje i tradicije. |

Kada su kršćani Evrope odlučili da oduzmu sveta mjesta 12 ruku Islama, Krstaši su zauzeli velike dijelove Sirije, i vodili ovdje svoje borbe. Tvrđave kao što su: Beaufort, Crac des Chevaliers, Sohioun i druge svjedoče 0 gradevnoj yvjestini KrstaSa.

Konatno su Turci oduzeli Arapima Siriju i bili njezini gospodari sve dok je nisu zauzeli saveznici u oktobru 1918 godine. To je eto kratak i nepotpun pregled povijesti Sirije kroz nekoliko stoljeća.

U pogledu trgovačkom Sirija je oduvijek bila zemlja, u kojoj su se ukrštavali treovački putovi istoka i zapada. Još u najranijim vremenima bogatstva iz Indije i Kitaja dolazila su ovamo karavanama preko Perzije, kroz Mezopotamiju. Iz Sirije išla je roba na Sredozemno more, odakle su je brodovi prenosili u Atenu, Rim, Kartagu i drugdje. Gradovi koji su se nalazili na putovima, kojima su prolazile ove karavane, napredoyali su i Zivjeli u blagostanju. Ti su gradovi osiromašili i propadali, kad karavane nisu više onuda mogle prolaziti zbog strategijskih ili političkih razloga. Gradovi kao: Antiohija, Rakka, Emesa, Palmyra, Domascus, i drugi uZivali su u blagostanju i bili su čuveni, dok su kasnije zbog spomenutih razloga postala mala, gotovo zaboravljena naselja.

Kad su Portugizani oplovili Rt Dobre Nade, zadali su time težak udarac Siriji i njezinom tranzitu, a smrtni je udarac njezinoj trgovini zadalo kopanje sueskog kanala.

Dioba ranijh provincija turskog carstva i podizanje trgovinskih prepreka izmedu tih provincija uniStila je ostatke sirske trgovine.

I kada su prilike izgledale nepopravljive i očajne, nenadano se pojaviše mladi ljudi, tjerani valjda wanderlustom i znatiželjom, i ponovno st otkrili stare rimske trgovačke putove između Sirije i Mezopotamije (Iraka).

Put iz Mediterana do Bagdada, slavnog grada Iraka, i Тећеrana, glaynog grada Irana, trajao je i traje 15 do 25 dana željeznicom ili brodom. Zahvaljujući automobilu, ovaj novi put preko pustinje traje jedan dan od Mediterana do Bagdada, i dva dana do Teherana. Preko noći prilike su se promijenile i šteta, nanesena trgovini Sirije uslijed prokopa sueskog kanala, nadoknadena je.

Petnaest godina iza sagradenog ovog noyoga puta, to jest 1938 godine, prevezeno je preko Sirske pustinje oko pedeset tisu¢a putnika i petnaest do dvadeset hiljada tona robe, umjesto lađom kroz Sueski kaanl.

Sirija ima tri rotarska društva: jedno u Beyrouth-u, glavnom gradu Libana, jedno u Damasenu, glavnom gradu Sirije i jedno u Aleksandretti koja sada pripada Turskoj. Novo druStvo rotara osniva se u Aleppo.

483