Jugoslovenski Rotar

SIRIJA

F. A. Kettaneh, guverner 83 distrikta R. I. (Beyrouth)

Pod imenom Sirija razumijeva se sav onaj dio blizog istoka koji se prostire između gorja Taurus-a na sjever i pristranaka toga gorja od Galileje na jug, na zapad do Mediterana i do pustinje Liban na istok.

Od juga prema sjeveru protezu se Sirijom dva gorska lanca, Liban na zapad i Anti-Liban na istok. To je nepotpun naziv, kojim narod zove taj kraj, u koji se ukljucuju, odnosno u koji su bili ukljucéeni sandzak Alexandreta, Alaonites, Sirija, Liban i Dzebel Druke. Neki povijesničari, šta više i neki političari ovamo uključuju i Palestinu, i tvrde da bi se Sirija imala prostirati na jug do Sinajskog poluotoka.

Od osvitka civilizacije Sirija je igrala vaznu ulogu u povijesti ovoga dijela svijeta, i bila je poprište, na kojem su se sukobile i borile nacije, religije i civilizacije.

Feni¢ani su na svojim ladama, sagradenim od kedrovine, krenuli iz Sidone i Tira i zaplovili Sredozemnim morem. Prvi put pristali su uz francusku obalu, a zatim su krenuli dalje, prosli kraj Herkulovih stupova (Gibraltar), i prvi su naselili magloviti otok Tin, današnju Englesku. Otada je kolo sudbine učinilo puni okret, i sada potomci Brita i Francuza zauzimaju te zemlje.

Kada je kralj Salomon odlučio da sagradi u Jerusalimu veličanstveni hram, povjerio Je taj posao Hiramu, kralju Feničana. Ovaj je za izgradnju krova hrama uzeo kedrovinu iz Libana.

Još u davna vremena boravili su u ovim krajevima Hetiti, a tragovi njihovi doprli su i do nas, iako nismo do danas bili kadri da odgonetnemo njihovo pismo.

Kako je Sirija utisnuta izmedu starog Egipta i Babilona, bila je izvrgnuta invazija vojski svojih susjeda, koji su na njezinom zemljištu vodili borbe i u kamenju Pasje rijeke urezivali natpise o svojim pobjedama. U nedavnim iskopinama u Jebail (Biblos) otkriveni su tragovi stare civilizacije, izgrađene po uzoru eSipatskom. Kraljevi Biblosa Zenili su se egipatskim princesama, a egipatski se uticaj vidi u umjetnosti, književnosti i jeziku iz onoga doba.

Kad je Aleksandar Veliki provalio u zemlju, Sirci su pozvali u pomoć Rimljane, koji su ondje uveli red. Za rimskoga gospodstva procvate u zemlji trgovina ,a pod ,Pax Romanorum’ prozivjela je Sirija u miru i blagostanju dugo godina, davSi, Sta vise, Rimu i jednog imperatora. Beyrouth, onda nazivan Colonia Juliana Felix Berytis, postade grad pravnih škola i nauke uopće, u koji su dolazili na nauke studenti iz najudaljenijih krajeva istoka. Antiohija postade po veličini drugi grad rimskog carstva, sa preko jedan milion stanovnika. On je u to doba čuven kao grad uzivanja i rasipnosti, poznat po cijelom Istoku, a mnogo posjećivan radi svojih raskošnih svečanosti.

482