Jugoslovenski Rotar

Izneo sam ovaj slučaj da bi pokazao primer, kako ne treba raditi. Ne treba u zanosu bratskih osećaja zaboraviti na stvarnost, već realno razmisliti o svemu što je potrebno, da bi se dovelo do jednog takvog ekonomskog zbliženja.

Carinski savez, kao što se zna, može se Javiti u dva vida: kao potpun i kao nepotpun carinski savez.

Potpun carinski savez, kao što se zna, pretstavlja jedno carinsko područje sa zajedničkom — jednom carinskom linijom. Ovde ugovornice pretstavljaju celinu prema trećim državama, a među njima ne postoji carinska linija, one istupaju kao celina i jedinstvo pri pregovorima sa trećim državama.

Preduslovi za ostvarenje takvog zbliženja znatni su. To je u prvom redu jedinstveno carinsko zakonodavstvo sa tarifom, zatim izjednačenje sviju propisa, koji se odnose na posredne, pa i neposredne poreze, pa čak i delom izjednačenje socijalnog zakonodavstva. Tome treba dodati i izjednačenje cele administracije, koja nosi i sprovodi tu vrstu zakonodavstva.

Posao velik i golem. Duge godine velikog rada potrebne su da se pripreme prethodno radnje da bi se pristupilo jednom takvom savezu.

Carinski savez dalje pretpostavlja: vođenje jedne planski utvrđene privredne politike na celom, tako stvorenom carinskom području, zatim jedinstvenu trgovinsku politiku prema drugim državama.

I nepotpun carinski savez iziskuje izvesne predradnje. Carinska linija u tom slučaju ostaje među državama ugovornicama u međusobnom odnosu, one se samo javljaju pri pregovorima sa trećim državama kao jedno telo. Ali i ovakav plan iziskuje jedinstvenu carinsku tarifu prema trećim državama. Carinska tarifa je instrumenat u trgovinskim pregovorima. Da bi se mogli u punom smislu te reči pojaviti kao jedno telo, potrebno je imati i jednu trgovinsku politiku, a što neminovno povlači izjednačenje odnosnoS zakonodavstva. Pored toga ovakav odnos dopušta i mogućnost većih pogodnosti i povlastica u uzajamnoj razmeni dobara. To opet iziskuje posebnu carinsku tarifu sa specijalnim zakonodavstvom, namenjenim razmeni dobara država ugovornica.

___Као što je i napred naglašeno, sve to nije mali posao. Studije i pripremni radovi u tom pravcu iziskivali bi mnogo vremena.

Susedski odnosi Jugoslavije ı Bugarske, njihova sličnost u privrednom razvitku i delatnosti, jedni interesi pred trećim državama, najzad jednakost rase i jezika, jesu ti faktori bez kojih se ne moze ni diskutovati 0 mogucnosti jednog carinskog saveza. Pi su faktori tu, oni postoje i govore u prilog jedne takve mogucnosti. Niko se ne bi više radovao jednoj takvoj mogućnosti i radu na što tešnjoj ekonomskoj saradnji nego mi rotari. Mi smo spremni sa svom S9otovošću i ozbiljnosti koju zaslužuje sam problem, da pružimo našu suradnju i punu službu za dobro obe zemlje.

496