Jugoslovenski Rotar

~

jemo da ima vrlo važnih razloša, koji govore u prilog dveju agrarnih zemalja, kao što su Bugarska i Jugoslavija.

Ali pre nego što bi prešli na dalja izlaganja o jednom eventualnom carinskom savezu, dozvolite, poštovana Sospodo i draga braćo, da vas upoznam sa jednim slučajem iz istorije Srbije i Bugarske.

Marta meseca 1905 sastala se je u Beogradu trgovinska delegacija srpsko-bugarska. Cilj ove delegacije bio je da se pristupi zaključenju novog trgovinskog ugovora, pošto je starom iz 1897 bio istekao rok. Tom prilikom Bugarska delegacija tražila je i zaključenje jednog carinskog saveza. Ovaj svoj zahtev Bugari su zasnivali na Ugovoru o savezu, zaključenom između ove dve zemlje 7 marta 1904. Ugovor ovaj sadržavao je dva dela: prvi deo sadržavao je odredbe vojno političke, koji je bio tajan, a drugi deo sadržavao je pak odredbe kulturno-ekonomske prirode. Clan prvi ovog poslednjeg dela glasio je:

— Drzaye saveznice otvaraju uzajamno svoje granice za svoje proizvode, pošto ée teziti da vide istovetnu carinsku politiku prema drugim drzavama i da syoju politiku dovedu do jednog carinskog saveza.«

S pozivom na gornju odredbu Bugarska delegacija insistirala je neodstupno na sklapanju jednog carinskog saveza još odmah. Srpska delegacija odbila je takve razgovore, navodeći kao razlog da je potrebno prethodno izvršiti korenite reforme u fiskalnom zakonodavstvu, pa tek onda zaključiti savez, kao i stanje odnosa Srbije i Austrougarske. I sam Pašić u tom pravcu čini primedbe, pa u svojim zabeleškama kaže:

— Pitanje car. saveza vrlo Je teško i komplikovano, pa se mora k njemu pristupiti polako i pažljivo, kako bi se iz ovog stanja, u kojem se obe države nahode, prešlo k novome bez potresa 1 opasnih kriza.«

Tarife carinske koje sada postoje u jednoj i drugoj državi, postavljene su na dva suprotna načela, pa bi trebalo pre svega teziti da budu ustanovljene na jednom načelu, odnosno da su izjednačene. A kako je princip koji je u našoj tarifi položen, moderan i bolji od carinske tarife po vrednosti, onda bi trebalo da se tarifa bugarska preradi i podesi tako da obe budu po grupirovki espapa i visini carine Jednake.«

Pa ipak na navaljivanje od strane Bugara ugovor o carinskom savezu između Bugarske i Srbije zaključen je 9 jula 1905 sa ograničenjem da se do daljeg sporazuma ne objavljuje.

Usled nesporazuma i držanja Vlada Bugarske i Srbije, ovaj ugovor pada u vodu i nije nikad stupio u život. Međutim nije ni bilo štete od toga, Jer sam ugovor onakav, kako Je bio sklopljen, više Je bio manifestacija uzajamnih odnosa, no realan događaj, ili, ako hoćete, demonstracija prema nekom trećem. Nije se moglo ni tada, a ni danas se ne može govoriti o jednom takvom poslu, ako se prethodno ne pristupi izjednačenju fiskalnog, pa, ako hoćete, socijalnog zakonodavstva.

495