Jugoslovenski Rotar

~

kovića, koji je već pola godine boravio u lečilištu Golnik. Isto tako očekujemo povratak sa vežbe našeg brata Mile Milenkoyiéa-»Parizlije« i nadamo se, da će nihovim prisutstvom na sastancima OZiveti drugarski veseo duh i poboljšati se naša frekvencija.

Omaškom 3tajnika nije administraciji »Jugoslov. Rotara« javljena stoprocentna frekvencija naših članova, te naknadno na ovom mestu jayljamo, da je nas agilni brat dr. Milan Stevanovié iz Jagodine za pune tri godine, to jest od postanka naSeg kluba, pa sve do danas postigao zavidnu stoprocentnu frekvenciju, na čemu mu srdačno čestitamo.

Na poslednjem sastanku u Jagodini spomenuo je pretsednik br. Vlada naš jubilej- trogodišnjicu osnivanja našeg kluba i tom prilikom pročitao je toplu pismenu čestitku brata guvernera.

Najavljena predavanja. Br. Svetolik Stojšić »O Rumuniji« i br. Milan Stevanovié »O uredu«.

DUBROVNIK. — U ovom mjesecu se je rad u našem klubu kretao u duhu vremena koje proživljavamo. Nema ni jednog sastanka, a da se ne osvrnemo na ratne komplikacije, čiji rezultat osjJjećamo iz dana u dan sve to više. Na svakom koraku primjećuje se velika promjena prema istom mjesecu prošle godine. Ovaj mjesec je ostalih godina bio dobro posjećen po stranim gostima, a dosta i po domaćim, dok je ove godine, osim malo Madžara, posjet potpuno izostao. Parobrodarski promet je zapeo. Obalni potpuno, a teretni sa domaćim lukama tako reći ne postoji, svi brodovi naših parobrodarskih društava plove u glavnom po tudjim morima. Uslijed toga izvoz drva dosta zapinje, premda je obala u Gružu dupkom puna sa drvom. Ova jaka zima, koja je ove godine bila veoma oštra, pridonijela je takodjer, da su izostali i domaći gosti.

Na trećem sastanku, t. J. 21 marta o. 8., izabrana Je nova uprava za slijedeću rotarsku godinu.

Pretresano je i pitanje sudjelovanja naših članova na distriktnoj konferenciji u Zagrebu 4 i 5 maja o. F., te ukoliko ne nastupi koji novi momenat broj sudionika biti će znatan. Za propagandnog referetna, za navedenu konferenciju, izabran je brat Ercegović, koji razvija Živu akciju, kako bi polučio čim bolji uspjeh.

KARLOVAC. U ovom mjesecu imao

je naš klub samo 3 redovita sastanka, jer je na 25-tog katolički uskrsni pone-

djeljak. Frekvenca se poboljšala, te poprečni postotak iznaša 83.22 posto. Za nevoljne sakupljeno je ukupno Dinara 205.—.

Dne 4 o. mj. posjetio je naš klub br. Milivoje Naumović, član beogradskog rotary kluba, da održi svoje obećano predavanje o kontrabandi i blokadi. Ovaj gest brata Naumovyvića naišao je kod sve braće našega kluba na izvanredno odobravanje i radost. Nakon srdačnog pozdrava po bratu pretsjedniku Kosemu, zahvalio se je gost biranim riječima, a zatim je održao predavanje. Ovo je bilo toliko zanimljivo, stručno i vrlo poučno izneseno, da je predavač bio ogromnim pljeskom nagrađen i zamoljen da nastavi. U ugodnom raspoloženju i nevezanom razgovoru ostala su braća sa gostom još i nakon službenog dijela ovog sastanka. Pale su lijepe zdravice i za pretsjednika beogradskog bratskog kluba kao i za svu braću istoga, a br. gost Naumović je bio zamoljen da to isporuči. Na slijedećem sastanku 11/3 održao je jedno odlično predavanje brat Jure Cindrić: »Služenje u zvanju«. Lijepo obrađeno predavanje pobudilo je kod svih prisutnih osobitu pažnju, a predavač je nagrađen Živim pljeskom. Predavanje je poslano bratu guverneru sa molbom, da ga uvrsti u slijedeći broj rotarskog vjesnika.

Po prijedlogu odbora za mladež odaslao je klub na sve srednje škole u Karlovcu dopis radi odluke da nagradi po dvije pismene radnje višeškolaca svake srednje škole u Karlovcu. Votirano je u tu svrhu Din 1.000.—.

Na svakom sastanku iznijela su braća ing. Žugčić ı dr. Lipovščak važne dogadjaje u svijetu, naročito kod zaraćenih država, te istaknuli značajne momente, koji su iskrsli u prošlom tjednu.

KRANJ. — Naš klub je mel v marcu 3 sestanke s povpreéno frekvyenco 87,04%. V klub smo sprejeli novega člana, ing. Sajovica Marijana. Br. Franjo Sire je poroéal o vtisih iz potovanja po Italiji, br. Edvin Witzmann pa je predayal o bencinskem ypraSanju. Br. Heller Artur je daroyal znesek 1.000.— din za siromaSsne uGence drz. tekstilne Sole v Kranju. Odbor za služenje v poklicu in klubu je izdelal načrt za predavanja in vsakemu članu določil temo, tako da obetajo prihodnji sestanki biti še bolj zanimivi. Dne 26. marca se je vršila glavna skupščina, na kateri so posamezni odborniki podali poročila o svojem delovanju. Iz

511