Jugoslovenski Rotar

RAD NAŠIH KLUBOVA

BAČKA TOPOLA. Održana su u toku prošlog meseca dva predavanja i to: brat Mihalović Bela o temi: »Reklama i Oglas« i brat Komloš Izidor: »Nabavka sirovina u današnjim prilikama.«

BEOGRAD. — Na 560-tom redovnom sastanku, 4 marta o. g. prisustvovao je francuski rotar profesor Rosambert iz Nancy-a, koji je tom prilikom poklonio našem klubu jednu vrlo ukusno izradjenu medalju sa reljefnim prikazom prisajedinjenja Loraine a Francuskoj. Na ovom sastanku brat Voja Petković izneo je svoje utiske sa puta u Sofiju prilikom otvaranja Jugosiovensko-bugarske privredne komore ,a zatim je brat T. Sondermajer govorio o vitalnim politiéko-vojnim dogadjajima današnjice.

Na 561-om redovnom sastanku, 11 marta o. g. odrzao je brat Nikola Stanarevié predavanje o krizi zadrugarstva kod nas.

Na 562-om redoynom sastanku, 18 marta o .g. uvedena su u članstvo tri novoizabrana rotara: arhitekta Milan Sekulić, industrijalac Vojin Jokić i trgovac Nikola Hlagojević. Brat dr. B. Kosanović održao je zatim predavanje na temu »Rak na dojki«.

563-ći redovni sastanak, 25 marta O. 8. održan je kao koncert i Ladies'Night. Pred večeru izveden je odabrani program u kome su uzeli učešća ugledni prestonički umetnici: gg. Zlatko Topolski, Žarko Cvejić, Marcello Viezoli i Predrag Milošević,

BITOLJ. Tokom marta primljena su

tri nova člana: Boško Milivojević, inŽenjer, sa klasifikacijom »gradjenje puteva«, Djordje Mančić, v. d. upravnika Državne trgovačke akademije, sa klasifikacijom »trgovatke Skole« i Hrista Sekulić, trgovac, sa klasifikacijom »prodaja pamuka«. Prilikom prijema novu braću pozdravio je potpretsednik Rista Rizević, u otsustvu brata pretsednika, srdačnim govorom. A brat D. Tatarčević, tom prilikom, održao je referat po predavanju St. Bočeva iz R. K. Sofija »O prijateljstvu«.

Na poslednjem sastanku izabrana je nova uprava za 1940/41 godinu.

Sastanci su inače ispunjeni uobičajenim dnevnim redom i diskusijama o da-

našnjim teškoćama: problemi uyoza, skok cena, poreske reforme i tome slično.

510

BRČKO. — U mjesecu martu O. 8. imali smo 4 sastanka, koji su dali prosječnu frekvenciju od 75.25%i nešto bolju nego u prošlom mjesecu, U ovome mjesecu primili smo 3 nova Clana i to: Hiz. Mustafu H. Mehmedagiéa, pretsednika opštine u Brčkom, Zvonka Сеђајџ, адуоkata iz Brčkog i Slavka Zembića, direktora paromlina »Jedinstvo« iz Brčkog, kojim smo prijemom u mnogome doprinijeli popuni onih klasifikacija koje su nam manjkale u klubu. Na našim sastatncimo pratili smo rad ostalih domaćih i stranih klubova, dok su braća podnosila izvještaje iz zvanja i prilika na našim privrednim tržištima. Jedan od sastanaka bio je posvećen i R. C. San AntonioTexas U. S. A., kojemu smo poslali program našega rada i opis našega mjesta.

Dne 3C marta o. g. proslavili smo naš 100-ti sastanak u vidu Ladies Night, a želja nam je bila da taj sastanak proslavimo sa bratskim klubovima Vinkovci, Vukovar, Osijek, Slav. Brod ali se isti tako proslavit nije mogao radi iznesenih opravdanih činjenica od tih klubova. Inače sastanak je proslavljen od sve ргsutne braće i gostiju u veoma dobrom raspoloženju, a bio je kako pismeno tako i brzojavno, pozdrayljen od mnogih rotarskih ličnosti iRotary Klubova, na čemu im i ovom prilikom naša srdaéna zahvalnost. Tu večer je održano vrlo lijepih rotarskih govora, a osobito s obzirom na današnje vrijeme koje vlada u svijetu. Naš karitativni rad u ovome mjesecu nastavio je rad iz prošlog mjeseca, za Fond zimske pomoći ubrano je Din 465.—, dok je za mladog dečka Milenka Babića sve učinjeno, da mali bude zdrav povraćen roditeljima sa Ortopedske klinike u Zagrebu. I ovom prilikom naša bratska zahvalnost bratu rotaru prof. dru. Špišiću.

ĆUPRIJA-JAGODINA-PARAĆIN, zahvaljujući uspostavljenom saobraćaju na putu Jagodina-Cuprija, odrzayamo opet зуоје redoyne sastanke, i to prvi utorak u mesecu u Jagodini, u Palac hotelu, i ostale utornike u Ćupriji, u kantini šećerane. Na sastancima u martu mesecu rađeno je ponovo na ostvarenju Narodnog univerziteta u Ćupriji i pretresana su u drugarskim razgovorima naša unutarnja i lokalna pitanja. Za distriktnu konferenciju u Zagrebu određeni su: tajnik J. Pejha i br. Bepi Usmiani.

Očekujemo ovih dana povratak sa lečenja našeg omiljenog brata Jane Radoj-