Jugoslovenski Rotar

gova dužnost sastoji se u davanju direktiva i upravljanju kluba, dotle je položaj tajnika više rednog karaktera, a njegov dužnost sastoji se da se stara o pravilnom vođenju dosta složene administracije, pripremanju iu detaljima i izvršenju sveukupnog rada kluba.

Kao i pretsednik, tajnik treba da je upoznat sa svima pojedinostima rotarskog pokreta, njegove ideologije, organizacije i njegovim radom, te u tu svrhu treba da je pratio i da neprestano prati sve rotarske publikacije a naročito sva upustva Centralne uprave, odnosno Evropskog sekretarijata.

Tajnik kluba treba da je neprestano u kontaktu sa pretsednikom i da se stara za izvršenje njegovih instrukcija.

On je dužan da prisustvuje svima sastancima kluba kao i sednicama Uprave i odbora za ciljeve i zadatke, i da na njima vodi zapisnik. Isto je tako dužan da vodi evidenciju o ukupnoj i pojedinačnoj frekvenciji na sastancima kluba i upozori pretsednika kada ukupna ili pojedinačna frekvencija ne zadovoljava, kako bi se ispitali uzroci i učinilo što je potrebno da se ta frekvencija poboljša.

Zajedno sa pretsednikom kluba, tajnik treba da prisustvuje godišnjoj distriktnoj konferenciji, a tako isto i svima drugim konferencijama ili sastancima, koje bi guverner odredio. Po povratku sa tih konferencija ili sastanaka, tajnik treba da sredi materijal ili izradi izveštaj i sačuva ga brižljivo u klupskoj arhivi.

Tajnik se brine o celokupnoj administraciji kluba, klupskoj arhivi i biblioteci. On vodi prepisku sa ostalim klubovima, stara se o urednosti prepiske sa guvernerom i Evropskim sekretarijatom. On sastavlja semestralne izveštaje za Evropski sekretarijat, kao i povremene izveštaje kluba, a ujedno je i referent u klubu po radu ostalih klubova u distriktu, po izveštajima »News letter« Centralne uprave, po mesečnim bulletin-ima Evropskog sekretarijata, kao i po ostalim rotarskim publikacijama, koje ne spadaju u nadležnost drugih referenata.

Tajnik kluba je saradnik sviju klupskih redovnih i posebnih odbora i pododbora, jednom reči on najviše »služi« klubu, te pored svoga redovnog posla najviše posvećuje vremena klubu, tako da pored svoje redovne klasifikacije najviše ispunjuje uslove za klasifikaciju »rotarstvo«.

Blagajnik kluba

Dužnost je blagajnika da se brine o urednoj naplati članarine i ostalih kotizacija i taksa, da uredno vodi stanje blagajne, podnosi izveštaj upravi kao i godišnjoj skupštini, a zatim uredno preda blagajnu svome nasledniku.

Ostali članovi uprave

Ostali članovi uprave dužni su da sarađuju sa pretsednikom u VOđenju klupskih poslova i da bez opravdanih razloga ne izostaju sa sednica uprave kluba. Pretsednik može da im poveri posebne dužnosti ili misije ukoliko se potreba za to ukaže.

Plenum Upravnog odbora je vrhovni organ. On rešava po svim predmetima, koji su izrikom stavljeni u njegovu nadležnost kao i po onim

pitanjima, koja po svome značaju ili po svojoj delikatnosti treba da budu raspravljana u upravi.

145