Jugoslovenski Rotar

Guverner Dr. Ružić ističe primjer R. C. Sušak, koji je svojom inicijativom osnovao društvo za pomaganje sirotinji i suzbijanja prosjačenja. Ova se institucija kasnije veoma lijepo razvila u jednu gradsku humanu instituciju.

Preporuča klubovima da u svojoj sredini rade na osnivanju sličnih institucija u koliko već u odnosnom gradu ne postoje. R. C. Sušak rado će im biti sa potrebnim podatcima pri ruci.

Brat Stevanov iz R. C. Sombor iznosi da je njihov klub dao inicijativu za instituciju sa svrhom pobijanja prosjačenja no na način da je stvoren tečaj domaće radinosti, tako da su i lica koja imadu fizičkih mana mogla naći zarade umjesto da prosjače.

Posle ovog predsjedatelj guverner Dr. Ružić prekida rad konferencije s tim da se ista produži sutra u nedelju 13 oktobra u 9.30 sati.

U veče u 20 sati bio je redovan sastanak R. C. Beograd kojemu su prisustvovali pored učesnika konferencije i gospođe, kao i mnogo ostale braće iz susjednih klubova Pančevo i Zemun.

Poslije pozdrava predsjednika Dra Branislava Vojinovića održao je brat Dr. Ilija Pržić uspjelo predavanje: O prvim počecima više nastave u Srbiji. Lak način predavača i interesantna tema bile su odlike tog predavanja koje je nagrađeno zasluženim odobravanjem.

DRUGI DAN KONFERENCIJE

U nedjelju 13 oktobra u 9.30 nastavila je konferencija svoj rad.

Prije nego što se prešlo na dnevni red brat guverner sa žalenjem konstatuje da su njegove riječi koje je juče izgovorio u vezi sa slobodnim zidarima netačno reproducirane u današnjem broju »Vremena«, gdje se donaša izvještaj sa naše konferencije.

Čita odnosni pasus iz »Vremena«, a prisutni koji su juče slušali nje‘gove rijeci mogu konstavotati da ono što »Vreme« iznosi nije on izgovorio. On je u svom govoru istakao da su rotari vazda radili javno, da su radili na humanom i nacionalnom polju. Oni da nisu nikakvo tajno udruženje i nemaju nikakve veze sa slobodnim zidarstvom što dokazuje već sama činjenica, da je on, koji nije — kako Je poznato — prijatelj slobodnog zidarstva, već po drugi put biran za guvernera našeg distrikta.

Zato što imade, kao i u mnogim drugim udruženjima i u nekim Rotary klubovima i masona, koji se kao čestiti ljudi nisu nikada ogrešili O Svoje patriotske i građanske dužnosti, ne smije se našu instituciju dovažati u vezu ili pače u kakvu ovisnost od slobodnih zidara.

On će uputiti ispravak »Vremenu«, a kako nije siguran, да“ će ga »Vreme« donijeti, to će se ispravak dostaviti i svim klubovima.

Prelazi se na dnevni red.

163