Jugoslovenski Rotar

no mi od našeg rada sami nećemo odustati, jer bi time dali sami sebi diplomu siromaštva. Što se pak pojedinog rotara tiče to treba naglasiti da ako imade među nama fakih koji bi rado istupili iz rotarstva, da ih nitko nije dosada a niti neće u buduće zadržavati, da to učine kao što ih nitko nije silio da stupe u redove rotara.

Naglašava da je posjetio do sada već 10 klubova i sa zadovoljstvom konstatira da svagdje vlada riješenost da se nastavi sa što intenzivnijim radom koji može donijeti samo koristi našoj sredini i domovini.

Brat Dr. Mihajlović (R. C. Pančevo) bi se radovao kada bi ove riječi guvernera mogle da nađu odjeka u štampi. Dalje, br. Mihajlović je mišljenja da su nastala vremena kada je veoma teško raditi na međunarodnom zbliženju i pita se ne bi li možda trebali da privremeno preorijentišemo našu akciju u prvom redu ka nacionalnom polju rada?

Brat guverner smatra da nema potrebe preorijentacije našeg rada jer su naši klubovi vazda isticali svoju nacionalnu notu.

Brat Dr. Jelačić (R. C. Skoplje) vraća se na pitanje držanja štampe prema rotarstvu koje, kao svako javno društvo, podleže kritici, ali ta kritika ne bi smjela da se pretvori u klevetanje, kao što je slučaj sa napadima izvjesnih listova. |

Brat guverner ipak smatra da ne treba da reagiramo na sve te napade, a naročito ne na klevete, jer ono što nam se prebacuje doista nema nikakve osnove, a u većini slučajeva nedostaje takim napadajima dobra vjera.

Brat Erdeljan (R. C. Vel. Kikinda) slaže se sa guvernerom.

Guverner rezimira diskusiju po ovom picanju iz koje ističe riješenost da se bez obzira na držanje izvjesnih krugova nastavi našim radom.

Prelazi se na izbor kandidata za direktora R. I. za god. 1940/1941.

Brat guverner je izvjeSten od skeretarijata iz Ztiricha da ukoliko mandat sadanjim direktorima usled vanrednih prilika ne bude produzen još za godinu dana, da bi naš distrikt mogao jednog od svojih članova da kandidira za direktora R. I. Za sada postoje dva kandidata: Dr. Krejči (R. C. Ljubljana) i Dr. Besarović (R. C. Sarajevo).

Brat Dr. Besarović (R. C. Sarajevo) ustaje i odriče se svoje kandidature u korist Dr. Krejčija.

Brat guverner konstatuje da je Dr. Krejči jednoglasno izabran za kandidata za mjesto direktora R. I.

Prelazi se na određivanje dana i mjesta distriktne konferencije.

Guverner potsjeća da je već prilikom ovogodišnje distriktne konferencije odlučeno da se idući sastanak održi u Nišu, ali kako to pitanje spada i u kompetenciju konferencije pretsjednika i tajnika, to treba da tu odluku danas potvrdimo.

Guverner konstatuje da je jednoglasno riješeno da se iduća distriktna konferencija održi u Nišu i to 2, 3 i 4 maja 1941 godine.

Prelazi se na pitanje distriktne blagajne.

Brat guverner saopćava da distriktna blagajna raspolaže izvjesnom gotovinom koja je bila namenjena u prvom redu za širenje propagande naše zemlje. Predlaže da se donese jedna rezolucija o podeli tog novca između klubova »pro rata« prama broju članova, u slučaju potrebe, s tim da se taj novac upotrijebi u dobrotvorne svrhe. у

141