Jugoslovenski Rotar

Određuje se jedan odbor u koji ulaze braća Belajčić, Sokolović i Vulanović da sastavi tekst rezolucije.

Na prijedlog tog odbora donijeta je jednoglasno

REZOLUCIJA

»Povodom izvještaja brata guvernera o gotovini, koja se nalazi u blagajni 77. distrikta, a koja je nastala uštedom iz klupskih doprinosa, zaključuje se, da se ista, ukoliko se ne upotrebi za potrebe distrikta, podijeli klubovima prema broju članova s tim, da klubovi prispjele im iznose upotrebe u dobrotvorne svrhe.«

Podjelu novca odrediće guverner.

Poslije toga prešlo se na iznašanje pojedinih referata.

ORGANIZACIJA ROTARY CLUBA I DUZNOSTI POJEDINIH FUNKCIONERA CLUBA

Đorđe S. Mijić, tajnik Rota Cluba Beograd

Međunarodnu rotarsku zajednicu sačinjavaju rotari učlanjeni u samostalne rotary klubove.

Prema Ustavu Međunarodnog rotary-]Ja:

u jednom mestu može da se osnuje i da postoji samo jedan rotary klub,

u jednom rotary klubu može da bude član samo po jedan prestavnik jedne grane privredne ili kulturne delatnosti.

jedno isto lice može da bude član samo u jednom rotary klubu.

Međutim, ako bi u jednoj administrativnoj jedinici postojala dva ili više privredna centra, dopuštena je mogućnost da se u svakom od tih centara osnuje zaseban rotary klub. Tako se npr. može da opravda postojanje zasebnog kluba u Zemunu, koji je sada sastavni deo Beograda.

Isto je tako dopušteno da u jednom klubu pojedine grane privrede ili kulturne delatnosti budu zastupljene sa po više od jednog člana, bilo putem pod — klasifikacija ili takozvanim »malim klasifikacijama«, bilo putem »dopunskih ¢lanova«.

Prema tome, jedan rotary klub je zajednica istaknutih prestavnika raznih grana privrednog i kulturnog života svoje sredine, tako da je rotary klub donekle presek privredne i kulturne strukture te sredine.

Rotary klub sačinjavaju: redovni članovi

dopunski članovi past-service članovi senior-članovi i počasni članovi.

a) redovnim članom može postati ono lice, koje klub izabere na predlog jednog od svojih članova, a koje inače uživa dobar glas i zauzima u svome zvanju istaknut i uticajni položaj.

b) dopunskim članom može postati lice, koje izabere klub na predlog jednog od svojih članova, čiji je kandidat saradnik u poslu — otuda i

142