Jugoslovenski Rotar

naziv »dopunskog člana«, jer dopunjuje klasifikaciju redovnog člana. Prava i dužnosti dopunskog člana ista su kao i redovnog sa tom jedinom razlikom što dopunsko članstvo prestaje prestankom članstva redovnog člana te klasifikacije. Klub je razume se slobodan da tada dopunskog člana izabere za redovnog člana.

Cc) past-service članom postaje onaj redovan član, koji je prestao aktivno da učestvuje u struci svoje klasifikacije. Tu promenu dužan je sam član da prijavi Upravi kluba kao i eventualnu promenu zanimanja, na osnovu čega Uprava kluba rešava, u saglasnosti sa Odborom za služenje u klubu, odnosno Pododborom za klasifikacije, ukoliko takav pododbor postoji, prvo da li ima mogućnost promene klasifikacije za dotičnog člana, a zatim ako ta mogućnost ne postoji, da li su ispunjeni uslovi za njegov prelaz u »past-service«. Taj je prelaz moguć jedino ako je dotičan član bio najmanje 5 godina aktivan član kluba.

d) senior-članom može postati onaj, koji je punih 20 godina bio član jednog ili više rotary klubova, ili koji je navršio 65 godina života a bio je najmanje 5 godina aktivan član jednog ili više rotary klubova. Lica, koja ispunjavaju te uslove imaju pravo na senior-članstvo, te Upravi kluba ostaje samo da konstatuje to pravo a ne da vrši izbor.

e) počasni članovi kluba su lica, koja klub iz počasti ili zbog naročitih zasluga učinjenih rotarstvu, izabere kao takve. Počasno članstvo nije vezano ni za kakvu klasifikaciju kao i senior-članstvo. Počasni članovi su bez prava ı dužnosti, samo imaju pravo prisustvovanja svima sastancima kluba.

Na čelu rotary kluba stoji Uprava, koju sačinjavaju:

Pretsednik

Pretsednika kao i ostale članove Uprave bira godišnji skupština iz redova svojih najzaslužnijih članova.

Pretsednik je starešina kluba, on pretsedava klupskim sastancima i sednicama Uprave kao i Odbora za zadatke i ciljeve, prestavlja klub prema trećim licima i višim forumima rotarstva, izrađuje program rada za dotičnu rotarsku godinu i stara se za njegovo izvršenje.

Već kao stari rotar, pretsednik treba da je detaljno upoznat sa organizacijom Medunarodnog rotary-ja i organizacijom sopstvenoga kluba, da je pratio i da prati rotarsku literaturu i rad rotarstva u svome distriktu i ostalome svetu, kako bi bio potpuno obavešten o svemu onome Sto se događa i kako bi rad kluba saobrazio upustvima Centralne uprave.

Odmah posle svoga izbora, preporučuje se novoizabranim pretsednicima da još pre no što stupe u funkciju 1-og jula, izaberu najpodesnije članove, i one koji najviše interesa za to imaju, za pretsednike pojedinih klupskih odbora i pododbora, te u dogovoru sa njima odrede i ostale članove tih odbora i pododbora. Odmah posle toga, pretsednik treba da sazove na jedan nezvaničan sastanak novu Upravu kluba kao i pretsednike klupskih odbora radi zajedničkog pretresanja svih onih pitanja o kojima nova uprava ima da se brine, kao i radi utvrđivanja programa rada za nastupajuću rotarsku godinu.

| Kao prestavniku kluba, dužnost je pretsednika da prisustvuje svima distriktnim sastancima svoga distrikta, bilo redovnoj godišnjoj konferenciji, bilo drugim sastancima, kao što je ovaj naš, a koje distriktni guverner za potrebno nade. Kako se na tim sastancima pretresaju aktualna

143