JUS informacije

Strana 1

JIJ& informacije 13

1. JUL 1979. BEOGRAD

informator saveznog zavoda za standardizaciju

UPUTSTVO O NAČINU PREUZIMANJA PŠENICE IZ INDIVIDUALNE PROIZVODNJE RODA 1979. GODINE

Na osnovu odredbe člana 16.Pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih proizvoda, hleba, peciva i testenina (,,SI. list SFRJ" br. 40/77 i dopune) koji će se primenjivati od 1. jula 1979. godine, pšenica koja se stavlja u promet razvrstava se u tri kvalitetne klase: |, || i III. Ovo razvrstavanje vrši se na osnovu količine sirovih proteina i sedimentacione vrednosti. Prema stavu 3 člana 20. istog Pravilnika (izmena „,SI. list SFRJ”, br. 36/78), ispitivanje proizvoda može izvršiti proizvođač sam ili organizacija koja je za odgovarajuću delatnost registrovana u SFRJ i koja raspolaže odgovarajućom opremom i kadrovima. U želji da se sve količine tržnog viška pšenice iz individualne proizvodnje otkupe, a da se otkup obavi bez zastoja priprmljeno je sledeće

UPUTSTVO

1. Za pšenicu iz individualne proizvodnje utvrđuje se hektolitarska težina, sadržaj vlage i sadržaj primesa na otkupnom mestu za svaku partiju posebno;

2. Razvrstavanje pšenice u kvalitetne razrede klase 1, || i ||| vršiće se tako što će otkupljivač pšenice laboratorijskom analizom uzoraka utvrditi kvalitetnu klasu za svaku sortu posebno na području reona koje obuhvata jedno otkupno mesto.

Uzorak uzimaju zainteresovane strane komisijski o čemu sačinjavaju zapisnik. Komisiju sačinjavaju predstavnici proizvođača, otkupljivača i predstavnik odgovarajućeg isnpektorata te opštine, odnosno lice koje odredi opština. 3. Ispitivanje uzoraka pojedinih sorti u cilju razvrstavanja u kvalitetne klase vršiće se na početku žetve a prema potrebi i u toku same žetve. Na osnovu dobijenih rezultata određuje se prema pravilniku klasa za pojedine sorte sa područja otkupnog mesta. U zavisnosti od specifičnosti uslova Komisija može podeliti otkupno područje na više delova.

4. Rezultati laboratorijske analize — procenat sirovih proteina i sedimentaciona vrednost moraju biti vidno istaknuti na otkupnom mestu. Ukoliko se individualni proizvođači ne slože sa rezultatima ovih analiza, odnosno klasom za odgovarajuću sortu pšenice sa njegovog reona, mogu tražiti posebno laboratorijsko ispitivanje za svaku količinu isporučene pšenice.