JUS standardizacija
9%
Iznoseći na diskusiju predložemi sistem klasifikacije; Savezna komisija za stamdardizaciju poziva i moli sve zaimteresovame ustanove, institute, fakultete, preduzeća, stručna udruženja itd., kao. i pojedine stručnjake iz ovoga područja, da ga prouče i da stave eventualne primedbe SKS najkasnije do 1 septembra 1955 godine. Na osmovu ovako prikupljenih podataka SKS bi zauzela defimitivan stav DO ovom pitanju i saopštila ga Radmnoj, grupi za klasifikaciju.
Napred je napomenuto da je u pitanju sistem klasifikacije kamenih: ugljeva prema: rangu. Izraz »rang“, prema stanovištu Radmnme grupe, označava razlike koje postoje između pojedinih kamenih ugljeva obzirom na njihove fizikalno-hemiske osolbine, smatrajući da su ove razlike između jedmih i drugih ugljeva rezultati stepena ugljenisanja u prirodmom:. nizu, od! treseta do antracita. Rang prema tome ne zavisi od sporednih. karakteristika ili nečistoća ugljeva, kao što je to sadržaj mimeralnmih materija, priroda i tačka topljemja pepela, sadržaji sumpora itd. Rang se ne obazire na poreklo uglja, obuhvatajući Wamene ugljeve svih geoloških perioda.
Izrađujući ovu klasifikaciju Radna grupa stala je na stanovište da ceo sistem treba da bude savršeniji cd bilo kojeg postojećeg nacionalnog sistema klasifikacije kamenog uglja, jer treba da se primeni na mnogobrojne vrste kamenih ugljeva u raznim zemljama i da važi za sve upotrebe uglja. Om bi wu tolikoj: meri morao da bude potpun, da omogući tačno i nesumnjivo identifikovanje bilo kojeg kamenog uglja. Radna: grupa težila je pri tom. da se mnogo ne oltstupi od gramica, priznatih ı: postojjjećim nacionalnim sistemima, odi kojih mnogi imaju izvesne zajedničke karakteristike.
Radna grupa je smatrala, takođe, da: je potrebno da se predloženi sistem klasifikacije zasniva na manjem broju bitnih parametara, koji mogu da se dobiju ma relativmo lak i jedmostavam način pomoću jednmoobraznih metoda ispitivanja, dovoljmo tačnih, uz uslov da mogu da se lako izvedu u jedmom: osredinje snabdevemom laboratoriju. Proučavajući ovo pitanje. Radna grupa došla je do zaključka: da jie celishodmo da se za naučni sistem klasifikacije kamenih ugljeva uzmau kalorična vredmost produkta se vlagom bez pepela i osobine bakovanja i koksovanja, smatrajući da oni u dovoljnoj meri zadovoljavaju postavljenim zahtevima i da omogućuju jasnu i nedvosmislenu klasifikaciju kamenih: ugljeva.
_ Posle gornjeg kratkog upoznavanja sa radom i stanovištem Radme grupe za klasifikaciju povodom predloga novog sistema, prelazimo na izlaganje samoga sistema: ·
OSNOVE PREDLOŽENOG MEĐUNARODNOG SISTEMA NAUČNE KLASIFIKACIJE KAMENIH UGLJEVA PO RANGU
Predloženi sistem obuhvata IKEIE1IG ugljeve svih geoloških perioda.
Pripadmnost vrsti kamenih. ugljeva ulbvrđuje se ~
na osnovu određenih parametara i njihovih vrednosti. i Parametri sistema
Sistem klasifikacije kamenih ugljeve po rangu uzeo je za osnov. sledeće parametre: a) isparljive materije; b) kalorimu vrednost; c) osobine bakovanja; d) osobine koksovanja. Sistem predviđa da se lovi parametri dobijaju po jednoobraznom postupku.
1.1 Isparljive materije Isparljive materije, računato bez vlage i pepela, čine osnovni parametar celog sistema. Prema procentu sadržaja isparljivih materija, od O do 50%, kameni ugljevi podeljeni su u 10 klasa. Kameni ugljevi, koji sadrže više od 30% is-
STANDARDIZACIJA
parljivih materija, t.j. od: 30 do 50%, čine najveći deo svetskih, zaliha kamenog uglja. Kako upravo ovi ugljevi pokazuju međusobno veoma različite osobine, to podela jedino po procentu sadržaja. isparljivih materija sama po sebi nije bila dovoljna za jasnu specifikaciju, te je radi toga izvršena daljnja raspodela uglja ove skupine, tako da su pored odgovarajućeg procemta isparljivih materija, ugljevi poslednjih pet klasa detaljnije podeljeni po kaloričnoj vredmosti, čime je sistem dobio praktičnu vrednost.
Raspodela kamenih ugljieva u klase vidna je iz
tabele br. 1. Tabela br. 1 a = ao: lorična vred- ze SCR JE Š Sadržaj isparljivih O. ON Karakteristika = | malerijala bez vlage | bez pepela klase (samo kao toi i pepela u 6/0 kcal l/kg indikacija) m 0 | »0—3 mefa antracit 1 » 83—6,5 ORO IU) A » 6,5—10 i B 2 510.14 posni 3 » 14 —20 slabo ispailjiv 4 » 20 30 stednje isparljiv 5 | » 30(30- 36) » 8450 jako isparljiv 1 6 >» 30(30—41) 8450 7750 jako isparljiv 2 7 |_-_> 30(33—44) 7150 7200 iako isparljiv 3 8 » 30(35—59) 7200—6100 jako isparliiv 4 9 » 30(42—50) < 6100 Jako isparliiv 5 1.2 Kalorične vredmosti
Kalorična vrednost detaljnije specificira poslednjih 5 klasa kamenoga uglja, čiji sadržaj ispar– ljivih materija iznosi više od 30%, kako je to prikazano u tabeli br. 1 Kalorična vrednost odmosi se na supstancu bez pepela, sa vlagom kod 30% C i 97% relativne vlaŽžnosti vazduha. Određivanje higroskopske vlage predviđeno je da se vrši prema metodi zasićavanja. Razrađen je i dat jednoobrazan postupak po ovoj metodi. 3 Osobine bakovanja Osobine bakovanja kamenih ugljeva pretstavljaju parametar, prema kome se vrši daljnja raspodela klasa kamenog uglja u grupe. Osobine bakovanja karakterisane su indeksom nadđimanja (Swelling-indeks), ili brojem bakovanja po Roga postupku (Roga-indeks). Uzajamna veza između rezultata indeksa nadimanja i broja bakovanja po Roga postupku pokazala je da oba ova načina ispitivanja osobina bakovanja mogu da se upotrebe alternativno. Razrađen je i dat jednoobrazan postupak za obe ove metode. Osobine bakovanja podeljene su u četiri grupe, kako je vidno iz tabele br. 2. -
Tabela br. 2 i Alternativno | Karakteristika Broj Rogac bakovanja (samo grupe Indeks nadimanja indeks kao indikacija) 0 ne bakuije 0 do 5 ne bakuje· 1 indeks nadimania 1 do2j 5 do 20 | slabo bakuje 2 indeks Badimanja 20 do 45 srednje bakuje 2,5 do 4 3 |indeks nadimanja » 4 »45 iako bakuje 1.4 Osobine koksovanja Osobine koksovanja pretstavljaju parametar,
prema kome se vrši daljnja raspodela grupa kamenoga uglja u podgrupe, a na osnovu proba ioksovanja. Ispitivanja su pokazala da se za određivanje osobina koksovanja mogu alterna– tivno da upotrebe dve metode ispitivanja i +0. Gray-King metoda na niskoj temperaturi i Audibert-Arnu dilatometrisko ispitivanje. Razrađen je i dat jednoobrazan postupak za obe ove metode.