JUS standardizacija
||
STANDARDIZACIJA - ; | 2
O U A U Lj |
| s DK 664.854.11 Predlog br. 2109 SUŠENE JABUKE JUS E.H4.002
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jum 1957
1 Opseg 4 Sirovine Ovaj predlog standarda odmosi se na gotov pro- Za proizvodnju sušenih jabuka upotrebljavaju se izvod od voća (sušene jabuke), neposredno UDO- sveže, zdrave i meoštećene jabuke kulturnih trebljiv za ishranu. sorti,
2 Mefinicija 5 Pakovanje Sušene jabuke su proizvod dobivem wsušenjem Sušene jabuke pakuju se u kartonsku: illi drvenu svežih, zdravih plodova jabuka, odgovarajućim ambalažu ili u drugu podesnu ambalažu koja postupkom do takvog stanja, u kome su one po- nije štetna po zdravlje i to u sledećim: količidesne za duže čuvanje. nama:
— 100 8 neto težine u kartonske kutije ili celoOE ke fanske izese, ili u ambalažu od papira impreg7] 1 — ) | o Tehnički propisi nisanog voskom, ili u druga podesna ji DO . . e . i O asıı zdravlje bezopasna pakovanja;
3.1 | Sušene jabuke moraju lmuati karakterističan — 100 do. 1000 g meto težine u kartonske ili u slatko-kiseli ulkus i miris svežih jabuka koje su celofanske kese, ili u ambalažu od papira IJ | a proizvod, kao i svetlo-krem impregnisanog, voskom, ili u druga podesna i
O svetuO-Zutu DOJU. po zdravlje bezopasna pakovanja;
3.5 Sušene jabuke ne smeju biti plesnive j oštećene — 5 i 12 1/23 kg u čiste drvene sandučiće obloštetočinama, ne smeju sadržavati insekte i larve, žene celofanom ili u kartonske kutije obloili biti zagađene drugim: mehamičkim i biološkim žene celofanom. primesama; ne smeju imati nkakav stran miris.
3:3 Jabuke se suše cele, isečene u kriške, polutke 6 Smeštanje i čuvanje i ili kolutove. Prečnik kolutova ne sme biti ispod ie ; SMO Oe : : 30 mm, a debljina kolutova ne sme biti ispod Sušene jabuke smeštaju se i čuvaju u hladnoj, O čistoj, suvoj, dobro provetrenoj prostoriji, za-
štićenoj od neposredmogp dlejstva sunčamih. zra-
34 „Jabuke mamenjene sušenju moraju biti olju- kova i mraza, odvojeno odi namirnica sa stranim štene i oslobođene semene lože i peteljki. zadahomi i podložnih. plesnivosti.
35 Pri završenom. sušenju jabuke ne smeju sadr- 20 žavati više od 15%, a prilikom čuvamja mnaj- 7 Rok garancije više 20% vode.
3 i ı psi . Alko se proizvodi čuva na načim predviđen u tač.
3.6 Sušene jabulke naknadnim kvašenjem moraju: 6 ovog standarda, proizvođač garamituje za kvapokazivati orgamoleptička svojstva svežih ja- litet proizvoda u originalnom pakovanju 12 mebulka. seci od dana proizvodnje.
317 Sušene jabuke, potopljene u čistu hladmum vodu, . E morsju da prime pumu količinu vođe koja je #8 Proveravanjie kvaliteta sušenjem billa, odstranjena.
; ; ; a, : ONJA Proveravanje kvaliteta: ši
3.8 Dozvoljava se wsumporisanje svežih ili sušenih T&.H3.005. | 1 RIO Ba| DIO JO jabulca summpornim dimom. ili sumporastom kiselinom. = - 9 Oznake
3.9 Dozvoljava se prethodmo tretiranje svežih jabuka slanim rastvorom. 9.1. „Na svakom originalnom pakovanju (kartonskoj,
3.10 „„Dozvoljava se tretiranje svežih ili sušenih ja- drvenoj ili drugoj ambalaži) moraju da budu bula askorbinskom. kiselinom. ZOO O sledeći podaci:
— naziv i vrsta proizvoda,
3.11 Sftramih primesa, koje u sušene jabuke dospe- —_ naziv i mesto! proizvođača, vaju preko sirovine ili usled: postupka proizvod-= O EIO a e nje, može da bude, računato na gotov proizvod: — datum proizvodnje,
U OOU S (SG) SUM. 0/ — oznaika i broj standarda. p SS »), najviše 0,01%", 9.9 Proizvodi namenjeni izvozu moraju da nose na — peska, najviše: 0,030/5. originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.
a aaa aaa aa aaa a ono iii e a Au a i a ii a ai A A ij Ka JM