JUS standardizacija
38 | : | STANDARDIZACIJA
Predđiog br. 2110 : SUŠENE KAJSIJE DE 664.85.21
JUS E.H4.006
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jum 1957
1 Opseg : 4
Ovaj predlog standarda odnosi se na gotov Dproizvod od voća (sušene kajsije), neposredno upotrebljiv za ishranu.
ii
2 Definicija
Sušeme kajsije su proizvod dobiven sušenjem svežih, zdravih plodova kajsija odgovarajućim. postupkom do takvog stanja, u: kom su one podesne za duže čuvanje.
kiseli ukus i miris na kajsiju, kao ji žutu boju.
3.2 Sušene kajsije ne smeju biti plesnive i oštećene štetočinama, ne smeju sadržavatii insekte i larve, 6 ili biti zagađene drugim mehaničkim: i biološkim primesama; ne smeju imafh i mikakav stram
3.53 Kajsije se suše cele ili u vidu polutki.
3.4 Kajsije namenjene sušenju moraju biti olju-
štene. 7
3.5 Pri završenom sušenju Kkajsije ne smeju sadržavali više od 16%), a prilikom: čuvanja mnajviše 20% vode.
3.6 Sušene kajsije naknadnim Kkvašenjem moraju pokazivati orgamoleptička svojstva svežih Kkajsija. gq
3217 Sušene kajsije, potopljene u čistu hladmu vodu, moraju da prime punu količinu vođe koja je sušenjem bila ofstramjena.
3.8 Dozvoljava se ljuštenje kajsija Kkaustičnom sodom. 9
3.9 Dozvoljava se summporisanje svežih i osušenih 9.1 kajsija kao i tretiranje askorbinskom kiselinom.
3.10 „Dozvoljava se iblanširanje svežih kajsija.
3.11 Stranih primesa, koje u sušene kajsije dospevaju preko sirovine ili usled: postupka proizvodnje, može da bude, računato na gotov proizvod: — sumpordioksida (SO»x), najviše 0,1%0, · 9.9 — peska, najviše 0,03%.
9 Tehnički propisi 3.1 Sušene kajsije moraju imati karakterističan na-
Sirovine
Za proizvodnju sušenih kajsija upotrebljavaju se sveži, zdravi, neoštećeni plodovi zatvorenožute boje.
Pakovanje
Sušene kajsije pakuju se u kartonsku ili drvenu ambalažu, ili u drugu podesnu ambalažu koja. nije štetna po zdravlje i to u sledećim Količinama: — 100 do 1000 g neto težime u kartonske kutije ili celofanske kese, ili u ambalažu od papira impregnisanog voskom, ili u druga podesna i po zdravlje bezopasna pakovanja;
— 5 i 12 1/2 kg u čiste drvene sandučiće obložene celofanom ili u kartonske Kutije obložene celofanom.
Smeštanje i čuvanje
Sušene kajsije smeštaju se i čuvaju u hladmoj, suvoj, dobro provetrenoj prostoriji, zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova i mraza, odvojeno od namirnica sa stranim zadahom i podležnih plesnivosti.
Rok garancije
Ako se proizvod čuva na načim predviđem u tač. 6 ovog standarda proizvođač garantuje za kvalitet proizvoda u origimalnom. pakovanju 12 meseci od: dana proizvodnje.
Proveravanje kvaliteta
Proveravanje 'valiteta vrši se prema JUS R.H3.005.
Oznake
Na svakom originalnom pakovanju moraju biti sledeći podaci: i
— naziv i vrsta proizvoda,
— naziv i mesto proizvođača,
— neto itežina,
— datum: proizvodnje,
— woznaka i broj standarda.
Proizvodi namenjeni izvozu moraju da nose na originalnom pakovamju oznaku »Yugoslavia«.
| | | |
evre _—
ee du——aiy am