JUS standardizacija
· ON Of)
STANDARDIZACIJA 2.)
BILTEN SAVEZNE KOMISIJE ZA STANDARDIZACIJU STRANA 221 — 9280
pzzrmr ErEa7 KK ROI ir ar rmaı
e
a Oe ain imo
DK 665.334.9
Predlog br. 2715 ULJE OD SEMENA ULJANE REPICE : JUS B.K1.014
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 decembar 1958
|V] |V]
|] «o
|V]
U ovom standardu, primenjene su jedinice veličina i mjihove oznake prema JUS A.Al1.040 (maprimer jedinica za težinu je DĐomnd-?D).
Opseg
Ovaj standard obuhvata:
I, sirovo ulje od semena uljane repice,
II, polurafinovano ulje od semena uljane repice, i
III, rafinovano ulje za jelo od semena uljane repice.
Definicije
Sirovo ulje od semena uljane repice je proizvod dobiven presovanjem ili ekstrakcijom semena uljane repice bez primesa drugih uljarica. Ovo ulje namenjeno je za proizvodnju tehničkih ulja i drugih proizvoda kao i za rafinaciju za jestivne svrhe, a nije za jelo.
Polurafinovano ulje od semena uljane repice je proizvod dobiven presovanjem ili ekstrakcijom i delimično rafinacijom u svrhu otstranjivanja sluznih sastojaka i viška slobodnih masnih kiselina. Ovo ulje namenjeno je kao gorivi materijal za osvetljenje, za proizvodnju tehničkih ulja i drugih proizvoda” kao i za rafinaciju za jestive svrhe, a nije za jelo.
Rafinovano ulje od semena uljane repice je proizvod dobiven rafinacijom sirovog ili polurafinovanog ulja iz semena uljane repice, bez primesa drugih uljarica, a namenjeno je za ljudsku ishranu.
Fizikasino-hemiske karakteristike
|} TI OPT SITOVO polurafinovano raftnirano ulje ulje ulje za jelo Stajanjem u toku 24 salta na 20% taloga sme biti talog ne sme btstro, bez taloga ı najviše 1 vol % da se pojavi netopivih materija \ | Sadržaj isparljivih sastojaka na | temperaturi od 105"'C, u "/o, najviše ia ja O ; : prirodna svetlo žuta, Boja _ prirodna žuta do mora da odgovara žuto-zelena zelenkasto-smeđa boji rastvora 10 mp Relativna gustoća na 20"C O 0,95 do 0,915 i Indeks refrakcije d (20C) | 1,465 do 1,474 Jodni broj 96 do 108 Saponifikacioni broj | 168 do 180 Sadržaj neosapunjivih materija u T5 "/o, najviše Mineralne i strane organske kiseline ne sme da sadrži, i2uZSV dozvoljene u tač 3,2 Slobodne masne kiseline, računato 5 0,5 | 0,3 kao oleinska kiselina, u "/b, najviše ? | Sadržaj sapuna u "/q, najviše