JUS standardizacija

222 ; „ STANDARDIZACIJA

al Rafinovano ulje za jelo od semena uljane repice mora da bude neutralnog mirisa i blagog specifičnog ukusa; ne sme biti užeglo na ukus i miris.

3.2. Za stabilizaciju rafinovanog ulja za jelo od semena uljane repice dozvoljava se dodavanje limunske i vinske kiseline u količinama do 0,05%; limunska i vinska kiselina moraju da odgovaraju propisima jugoslovenske farmakopeje.

4 Proveravanje kvaliteta

Kvalitet ulja od semena uljane repice proverava se radi prodaje ili kontrole na uzorcima koji se uzimaju i ispituju na način naveden u posebnom standardu JUS E.K8.010 (u pripremi).

5 Pakovanje i isporuka .

1 Sirovo i polurafinovano ulje od semena uljane repice pakuje se i isporučuje u drvenoj ili gvozdenoj buradi neto težine 100, 200 i 500 kp, u vagonskim ili auto-cisternama. Ambalaža mora biti čista, bez ostataka mineralnih ulja ili drugih sastojaka koji mogu uticati na kvalitet ulja posle rafinacije.

5.2 Rafinovano ulje za jelo od semena uljane repice, namenjeno velikoprodaji, pakuje se i isporučuje u gvozdenoj ili drvenoj buradi impregniranoj vodenim staklom, neto sadržine 50, 100 i 200 kp; zatim, kao i u maloprodaji u kantama izrađenim od belog, aluminijumskog i verniranog lima, neto težine 0,250, 0,500, 1,000, 2,500, 5,000, 10,000, i 20,00 kp, kao i u staklenim bocama od 500 do 1000 mil.

5.91 Isporuka i prevoz rafinovanog ulja od semena uljane repice za jelo vrši se samo u ambalaži navedenoj u prethodnoj tački i u čistim prevoznim sredstvima.

5.5 Mala ambalaža, kante i boce, moraju se prevoziti upakovane u drvene sanduke.

6 Smeštanje i čuvanje 6.1 Sirovo i polurafinovanmo ulje od semena uljane repice smešta se i čuva u čistoj transportnoj amba-

laži ili čistim stabilnim gvozdenim cisternama bez vlage, zaštićeno od direktnog sunčevog osvetiljenja. Mesto gvozdenih cisterni mogu se upotrebljavati cisterne od betona, kamena ili sličnos ma-

prvom stavu ove tačke, može se, bez naročitih promena u kvalitetu, čuvati najduže 6 meseci, posle koga roka se mora ponovo ispitati.

6.2 Smeštanje i čuvanje rafinovanog ulja za jelo od semena uljane repice, vrši se u ambalaži navedenoj pod tačkom 5.2 i u čistim, zatvorenim gvozdenim rezervoarima.

6.91 „Prostorije u kojima se smešta i čuva ulje za jelo od semena uljane repice moraju biti tamne, bez direktne sunčeve svetlosti, provetrene i suve. Temperatura u ovim prostorijama može biti najviše — 20%C.

6.99 Ulje smešteno i čuvano pod uslovima navedenim u prethodnoj tački upotrebljivo je za jelo 2 meseca. Posle toga roka mora se podvrći ponovnom ispitivanju. U slučaju povoljnih rezultata, upotreba ulja se produžuje za jedan mesec, što se može ponoviti. Stabilizovano ulje ima rok trajnosti četiri meseca. _

T Označavanje

7.1 Sva ambalaža upotrebljena za pakovanje sirovog i polurafinovanog ulja od semena uljane repice mora da nosi sledeće podatke: naziv preduzeća i zaštitni žig, naziv proizvoda iz kojeg se jasno vidi da je proizvod sirovo, odnosno polurafinovano ulje od semena uljane repice, bruto, tara i neto

terijala. Pod uslovom da sirovo ulje od semena uljane repice odgovara uslovima tačke 3 za sirovo ulje i

težinu, datum proizvodnje i JUS E.K1.014.

Sva ambalaža u kojoj se pakuje, smešta i čuva rafinovano ulje za jelo od semena uljane repice, i rezervoari, moraju da nose oznake kojima se tačno označuje da je to proizvod ulja iz semena uljane repice za jelo.

|S] 1.1 Ako je takvo ulje stabilizovano, mora biti kao takvo i. označeno.

7.99 Ulje za jelo od semena uljane repice koje odgovara boljem kvalitetu od kvaliteta navedenos pod tač. 3, za rafinovano ulje, naprimer, ako je jače obojadisano, polirano i slično, može se uz ređovnu oznaku označiti i posebnim dopunskim nazivom kao »Stolno«, »Briljantno« i slično.

7.93 „Osim oznake proizvoda, svaka ambalaža u kojoj se ulje pakuje i isporučuje mora da nosi sledeće podatke:

— naziv i mesto proizvođača i zaštitni Žig,

— bruto, tara i neto težinu za pakovanja u buradđima odnosno cisternama, Za manja pakovanja samo neto težinu,

— datum proizvodnje (od koga se računa rok trajanja upotrebljivosti za ishranu),

— broj dozvole sanitarnih organa za stavljanje proizvoda u promet, i

— JUS BE.K1.014.