JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA e:
STRANA 1—30
BILTEN SAVEZNE KOMISIJE ZA STANDARDIZACIJU
MEĐUNARODNO ZASEDANJE POVODOM STANDARDIZACIJE LAKOKVARLJIVIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA
Od 23 do 27 juna 1958 god. održano je u Brislu (Belgija) IX Evropsko zasedanje Komiteta za poljoprivredne probleme ECE koje održava svake godine Radna grupa za standardizaciju lakokvarljivih proizvoda. Godišnje sednice održavaju se obično u Ženevi gde je i sedište ECE. Izuzetno i na traženje pretsednika Radne grupe Roger-a Grooten-a (Belgija) sastanak ove godine održan je u Brislu. i
Na IX zasedanju bilo je pristuno ukupno 45 delegata 17 država (Austrije, Belgije, Bugarske, Čehoslovačke, Danske, Z. Nemačke, Finske, Francuske, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Rumunije, Švedske, Švajcarske, SSSR, Engleske i Jugoslavije) i dve međunarodne organizacije: ISO i Evropske agencije za produktivnost rada (EPA).
Posle izbora pretsednika i zamenika (izabrana su ista lica koja i prošle godine) Radna grupa za standardizaciju lakokvarljivih poljoprivrednih proizvoda pristupila je stručnom delu prema utvrđenom dnevnom redu.
1) Upoređenje nacionalnih standarda sa Ženevskim protokolom za voće i povrće
Još na V sastanku Radne grupe 1954 g. predložen je pomenuti Protokol kao dokument AGR1/40 Rev. 1 i od tog vremena usvojila ga je većina članica, izuzev nekih država među kojima i naša. Na daljim godišnjim sastancima Protokol je redovno dopunjavan. Prečišćen tekst dat je u martu ove godine kao dok. AGRI/WP 1/100, pa je kao takav prihvaćen na IX sastanku Radne grupe koji je održan 23 do 27 juna tek. godine. i
U vezi sa odredbama Protokola izvršena je i analiza nacionalnih standarda (dok. AGRI/WP. A/75) u devet zemalja i to u Belgiji, Bugarskoj, Z. Nemačkoj, Francuskoj, Italiji Holandiji, SSSR, Austriji i Švajcarskoj. Pored ovoga postoji i jedna studija o rezultatima standardizacije voća i povrća (Schryver — Belgija) koja je u vidu stručnog referata predata za vreme Generalne skupštine evropskih zemalja po pitanju poljoprivrede (CEN) u Helsinkiju (Finska), 12 do 16 avgusta 1957 godine. Za 13 evropskih država izneti su opšti uslovi tolerancija i kalibraža za sve najvažnije voćne i povrtarske proizvode. Naročito je obrađeno pitanje standardizacije jabuka i krušaka u ovim zemljama. Ova dva referata poslužila su kao osnov za diskusiju po ovom pitanju na IX sastanku.
. Pored ovoga, prikazane su analize standardizacije za Čehoslovačku, Dansku, Mađarsku i Rumuniju. Ovaj posao se i dalje nastavlja kod drugih članica, a u saglasnosti sa preporukama naznačenim u izveštaju VIII sastanka Radne grupe 1957 godine.
| Posle diskusije predloženo je da se nastavi sa analizom nacionalnih standarda za jabuke, kruške, breskve i grožđe u smislu studija De Cshryver-a i podaci dostave sekretarijatu Radne grupe na jednom od zvaničnih jezika, najdalje do 1 oktobra 1958 god. Podaci o standardizaciji pomenutih četiri proizvoda obradiće se za X sastanak Radne grupe U daljem radu sekretarijat Radne grupe će koordinirati sa ISO-Tehničkim komitetom 34. Evropskom agencijom za produktivnost rada i drugim zainteresovanim međunarodnim organizacijama.
2) Metode i instrumenti kontrole za upotrebu procene kvaliteta voća i povrća
Radna grupa je upoznata sa rezultatima održanog sastanka Grupe ek za vreme od 20 do 23 maja 1958 god. Izveštaj sa ovog šastanka dostavljen je O članicama. Najvažnija pitanja su bila unifikacija metoda kontrole onih proizvoda za koje postoje međunarodne preporuke, kao i za one koji će doći u obzir u bliskoj budućnosti 10 tako, na sastanku je bilo reči o razmeni kontrolnih inspektora. |
Radna grupa je prihvatila podneti izveštaj eks i ži i
Radn perafta i predložila da se nastavi sa produbljivanjem metodike rada, a u cilju stvaranja jedne zaiednič o kontrole kvaliteta voća i povrća. S, Ia DRU OTO O) |