Kako se hranimo
14
вотињама у чистом стању, Т. ј. без непознатих органских примеса које се обично налазе у храни, не могу да их одрже у животу ни онда кад храна садржи све минералне састојке нормалне хране. Тако исто се увидело да оброци извесног састава, иако садрже поменуте три врсте органске хране и све потребне минералне елементе, не могу одржати чевека у добру здрављу. Па се дошло до открића да неке давно познате болести долазе од једностране хране, иако та храна садржи све оно што се дотада мислило да је довољно за одржавање живота и здравља. Тако је утврђено да болест бери-бери, која влада у крајевима где је пиринач готово једина храна сиромашнога света, долази отуда што љуштени пиринач нема нечега у себи што је потребно нормалном функционисању организма; ако се место ољуштенога пиринча употребљава цело зрно, тада се болест не појављује, иако је хранљива вредност пиринчаних мекиња, у погледу садржаја познатих састојака хране, незнатна. То се потврдило и огледима на голубовима храњеним љуштеним или целим зрном пиринча.
Тако се дошло до појма неких „помоћних састојака“ хране, који су потребни поред познатих органских и минералних састојака. У ствари ти састојци нису помоћни, већ су основни, јер без њих нема живота. Данас је за њих усвојено име, свакоме познато, „витамини“.
Шта се о њима може рећи» Свакако да их има више, да су вероватно многобројни, да имају разне улоге првога реда и да делују у бескрајно малим количинама. Са тог последњег разлога, усвојена је као јединица мере витамина хиљадити део милиграма.
Витамини су биљнога порекла, и кад се налазе у животињском организму доспели су у њега преко биљака које врше њихову синтезу. Изложени високој температури, нарочито изнад 100, витамини губе од своје моћи, отуда оправдана употреба сирове биљне хране у нашој исхрани. Сви се витамини не налазе на окупу у истоме животињском или биљноме производу, отуда још једно оправдање нагсна за мешовитом и променљивом храном.
5. Вода и минералне соли.
Свака природна храна садржи воде и разних минералних соли. М та тела су неопходно потребна организму. Воду човек узима и посебно. Пијаћа вода садржи извесну количину растворених сели, ако је изворска или бунарска. У неким крајевима се пије кишница, хватана и чувана у цистернама. Кишница не садржи никаквих минералних соли, и те“