Kolo

11]

попео. У том такмичењу поједини планинари показали су изненађујућу вештину, велику издржљивост и изванредну храброст којт се рраничи са смелошћу. У том натедању отишло се тако далеко да данас у Бвропи мало има планинских врхова које човек још није победио. Али планинарење у високим плаиинама, нарочито у Алпима, има н својих опасности. Сваке године се јављ.. о несрећама које се дешавају у планинама. Снезкне лавине затрпају често читаве експедиције, појединаим планинари страдају од пада или рушења. Несреће се дешавају најчешће у зиму и пролеће када усови прете да ће се сурвати на најмањи додир или покрет ветра. Захуктала лавина руши све пред собом на шта наиђе и тен»ко оним планинарима који јој се нађу на путу. Или ће их •»сути снег, што није увек најстрашнија последида, или ће их снежна река понети са собом, разбити о неку хрид, или их бадити у неки понор и засути дебелом наслагом снега. Зато је у Алпима служба спасавања нарочито орга-

Са вџсоког врха спушта се. један спасилац низ стлму скоро усправну стену. На леђима носи повређног планинара. (1 ; 'о 1 о: Еигора 2оп<1ег(Иеп8|: ,,Е. 8.")

Иајтежи део пута: са рањеником на леђими спасилац се спушта по конопцу низ усправну степу. Доле се веН види планинска кућа, близу је спас. Рањеник је спасен и донет у плапинску кућу. Ту га чека топао чај, лекови за брзу помоћ, а из села V долини стићи ће ускоро и лекар. 1 'ањеник се ]ош палази у „руксаку", у коме су га пренели с п.мнине. ннзована. У свим већим местима постоје добровољне дружине за спасавање, које су у свако доба спремне д» похитају у помоћ пострадалима. Њи-> хов посао није лак. По б.ури и неврв« мену треба пострадалог пронаћи, треба га иепролазним планинским стазаиа спустити и нренети у долину. Ово сиаг савање и за саме спасиоце претстав' ља велику онасност. Они морају радити одмах и брзо без обзира на времв и на доба дана. Често по ноћи са лампама и бакљама они претражују клан« це н увале, пењу се опасним хридинама и косинама. Не пита се за опаспости ни умор. Потрага не престајв док се унесрећени не нађу, Јер што св прије стигло до њих, већа је вероватност да им се још може помоћи. Наша серија слика приказује један такав случај спасавања у високим планинама, цде је пострадали планинар тв» шко рањен.