Kolo

Бели вуче и даје црноме мат у даа потеза. Решење проблема број 3 (В. А. Шинимана): 1) 0§:8—(Ј8.

ЊЕГОШ КАО ШАХИСТА У својим „Писмима из Италије" (Српска књиЈкевна задруга. 107) ЈТ>уба Ненадовић помиње како је у Напуљу играо са владиком Његошем шаха. На страни 16 прича како владика иема довољпо стрпл.еља. а на страни 19 описује како је са Његошем баш играо шаха када је владики доиша : иека висока посета. Има и других података о Његошу као тахисти. Зна се да је уз игру радо причао, зачпкивао партнера, говорио разПе узречице и чинио пошалице. Волео је Лепе комбпнађпје. Уживао је када бп на елегантан начин решио игру у своју кориет. У тешким позипшама би ћутао п размишљао. Пораз је примао мирно, али би му се на лицу инак видело да му није право када га партнер неки пут олако надигра. Био је врло пријатан за време игре и многи су желели да са њиме шахирају. Његошу има много да се захвали што је шах у Црној Гори уХватио чврстог корена. ДОСЕТЉИВОСТ ПОМАЖЕ Лајпцишки мајстор Влимих играо је једнога дана врло важну турнирску партију, Његов противник се за време игре врло чудно понашао, често је устајао од стола и излазио из сале под изговором да га боли стомак. А то је чинио баш када је сам бпо на потезу. По повратку би редовно вукао најјаче потезе. Очевидно је било да напуштао салу само зато, да би на свом малом џепном шаху могао несметано анализирати позипшу и тражити најбољи потез. То наравно на турнирима нијје дозвољено. Досетљиви мајстор Влпмих дошао је на оригиналну идеју како да спречи свога противпика у том недопуштеном анализирању. Отишао је до места. где је мислио да му се партпер завукао, па је споља завриуо електрику. Успех је био преко очекпвања. Убрзо после тога његов противник се нерасположен вратио гааховској табли и какб није аиализирао, вукао је један рђав потез за другим и убрзо морао да иреда игру Блимихова успела комбинапија итпла је дакле знатнпм делом и ван шаховске табле! КО ДА СЕ КОГА ЧУВА Један од главних шаховских клубова у Вудимпешти нема свој засебан локал, већ му се просторије налазе у одвојеном делу неке велике каване. Незгодпа нбследица тога је што у клуб могу да улазе не само чланови и љихови гости, већ и сваки други. А да међу љима нема само добронамерних„ доказивала је, и велика, круцним словима оштампапа објава на зиду: „Чувајте се лопова!"

ПРОБЛЕМ БРОЈ 4 Ј. Еквист

би да је он рекао истину, а зато јв према уговору нмао да буде бачен у реку. Кад би га поглавица бацио у воду, значнло бн Да је истраживач слагао а за то је имао да б-уде обешен. Како је пОглави1(а! Обећао да га неће уморити на ма који трећи начин, одлучно је да га пусти на слободу. ОДГОВОР НА 21 БУРЕ Што се тиче бурета задатак је еасвим лак — сваки треба да добије по 7 буради. Др .уги део задатка је мало тежи, али опет није сувише тежак. Укупно има 10% буради вина (7+3%). Сваки има дакле, да добије по 3 Уз бурета, а наиме: I има да Добијс 2 пуна, 3 полупразна и 2 празпа. II исто тако, а III з пуна, 1 полупразно и 3 празна. Одговор на „Још један за добре математичаре .. Професор је скбјаснио да целокупап број свих могућих комбинација износи 479001600. И да је домаћица приређивала вечере сваког даиа не би^ за целог свог живота стигла да испуни своје обећање. УКРШТЕНЕ РЕЧИ Хоризоитално: 1) Каца. 5) Азил. 9) \ Авет. 10) Само. Г2) Рак. 13) Раф. 15) Масон. 16) Пашалук. 18) Стрнц. 21) Ано. 22) Др. 23) Лак. 24) Ура. 25) Фрак. 26) Амон. 27) Аква. 28) Раба. Вертикалпо: 1) Кпчак. 2) Лвал." 3) Пер. 4) Ат. 5) Ас. 6) Зар. 7) Имам; 8) Локва. 11) Касарна. 13) Рашта. 14) Фолио. 15) Мас (Пикола). 18) КалФа. 19) Храла. 20) Парк. 22) Дроб. 24) Ума. 26) Ар,

ПУЖ НА ДРВЕТУ Један пуж почео је у недељу у 6 сати ујутру да се пегве уз једно дрво а у 6 сати увече нашао се на внсини од 5 метара. Затим је заспао и док је спавао спустио се низ дрво за 2 метра. Тачно .у ,6 . сати ујутру п.у?к се пробудио и наставио пењаље и до 6 сати... увече попео се опет за 5 метара, док, је преко ноћи онет склизнуо за 2 метра. Узрачунајте ког дана и у колико. сати ће пуж моћи да достигне ви.сину од 9 метара? Одговор у идућем броју.

КОМАНДАНТ И ЊЕГОВ ПОМОЂНИК Помоћник команданта једне тврђаве квадратног облика имао је да распореди по зидинама ноћне стражаре. Како је имао на расположењу свега 12 стра?кара поставио је на еваку страну по три. У то се појавно командант и наредио да сваку страну твржаве има да чувају по 6 стражара. Када је командант отишао помоћник је мало размислио а затим је распоредио стражаре тако да је задовољио комаидантов захтев. Како је он то учинио? Одговор у идућем броју.

Вертикално. 1) Латински Предлог. 2)' Пебеска појава. 3) Земљани суд за воч ду. 5) Престоница Италије. 6) Мало< умник. 8) Чавао. 9) Нагло прелазкеше из једиог стања у друго 12) Радња ? којој се продају лекови. 13) Инсект.. 14) Врста- рибе. 15) Излапи 17) Крдо. 18) Писап комедије „Кочопернн Ралф". 21) Биљка. 22) Пријатно расположе' ње. 24) Старап, 25) Писар. 26) Пас. : 28) Талас. 29) Место у Србији. 30) Богпп.а правде и правосуђа у староЈ Египту.

У последње доба крадљивци су постали необично дрски и дизали разне ствари: капуте и шешире са чивилука, кишобране, каљаче, затим табакере са столова и уолште све што се дало однети. Шахисти, задубљени у игру, исувише касно би утврдили да. им се неко непозван „побринуо" за. ствари. Управа клуба предузимала је против крадљиваца разне мере, али узалуд. Поједини шахисти су ради веће сигурности, своје зимске капуте стављали преко столица на којима би седели Међутим и та мера опрезности није била увек довољна. То показује незгода једног позиатог играча који је иехотичио помогао смелом крадљивцу да га покраде. Управо ?а време најзанимљивијег расплета у партији неки непознат гурнуо је истог шахисту као да хоће да прође између њега и његовог суседа., па уз то рекао и једко. ,,Пардс-н!" Играч се уздигао са столице и ие гледајући шта пролазник ради, Играч је у брил-Јантном стилу добио партију. али је убрзо констатовао да је изтубио капут. Срећом, међу члановима овога клуба налази се и познати. мађарски шаховрки ма-јстор Вајда. који је ииаче пОлициски инснектор. Да помогне управи клуба у хвагаљу краљљиваца, оц је почео у клуб неприметно Да доводи детективе. А па свој капут као и некол ико својих прк.јател.а . потајно је поставио звонпа. Резултат је бпо сјајап! Већ у току првнх / неколико дана ухапшена су на тај начин четнри :опаона крадл.ивил. Крађе с-у ирестале, а Вајда је предложио да се уместо објаве у клубу „Шахксти. чувајте се лопова", став.и друга, сасвнм супротна опомеиа: „Лопови, чувајте се шахиста!"

љегове гаансе на победу двапут веће него играча Б. Што се тиче друге половиие шансе играча — чак и у случају ако играч Б добије још једну парТи Ј,У — једнаке су. Та половина према томе треба да се подели међу играчима. Играч А дакле треба да добије % а играч Б % целокупне награде. ОДГОВОР НА: ЛАЂЕ У КАНАЛУ

Лађе могу да се разиђу па, следећи начип: Лађа Г улази у залив ,док се лађе Д и Ђ повлаче за неколико стотина метара уиатраг. Лађе А, Б и В пролазе мимо залива. Онда Г наставља пут, док се А, Б и В враћају на своје место иза залива. Онда у залив улази лађа Д, лађе А, В и В опет пролазе мимо залива итд.

ОДГОВОР НА: ДА ЛИ ЗНАТЕ МНОЖЕЊЕ ?

Није потребно да лупате главу. Како је први множитељ 0 то ће и цео резултат бити једнак нули.

Одговор на „Истраживач и људсждери" Да је поглавица после тога паредио да се истраживач обеси, зпачило

ИЗ 3-ЕГ броја

ОДГОВОР НА ДВОЈЕ ШАХИСТА Одговора на ово питање може бити више. Чувени француски филозоф и математичар Паскал даје следећн одговор: Половииа награде безусловно има да припадне играчу А пошто су

Хоризонтално: 1) Уздигнуто место у православној цркви. 4) Мала лађа. 7) Град у Швдјцарској. 10) Музички инструменат. 11) Тајно друшгво. 12), Два самогласника, 16) Презнме и име глувонемог словеначког сликара 19) Део животињског тела. 20) Мртвачки лежај, 22) Шиљасто продужење земље у води 23) Презиме и име једног нашег књижевника. 27) Стицати зиање. 28) Домаћа животиња. 29) Судбина. 30) Зачин -за јело 31) Племићска'титула, 32) Група острва у Средоземном мору.

Одговор на „Несавесни јувелир"

да је испадало има 9.

Јувелир је скинуо 2 дијаманта са попречног дела крста а цео тај део помакао за један дијамант горе (види слику). Сада ,је дама могла бројити на свој начин, — тако опет да дијаманата

2 г