Kolo

која је осноп игре. ТТомо&у ритма уобличује игра осећања, доживљавања жоја исели да изрази. Музичке мелодије молсе да се одрекне, то често и чини. али ритам задржава и њиме уобличује своје реченице. Ритам је тачка. запета и наводни знак играња. Игра ослобаћа чиста осећања њихових оквира више него реч. Она је најблизка музици. Зато се њоме често веже у јединствену целину. Музички ритам и ри^ам тела скандирају заједнички мелодију осећаја, која је или подређена музици или њоме влада. И једно и друго је — игра. Стакато или балетски ско-кови рококоа, лебдећи легато Исидоре Дункан, и једно и друго је музика, му-

Лесно — Лџзелота КестеV игра на врховима прстији.

Доле: Граииозап покрет Илзе Мојтнер истиче се широким замахом хаљине.

зика тела. То је изражавање помоћу покрета, било артистичком игром на врху прстију или меким покретима. Оамо покрет не може да иде у бесконачност. Као и пластика тако и игра има своје границе. које је проширују или сужавају према схватаљима времена.. Неки велики скок може и Да пређе ту границу и да опет остане у границама игре као што спада у игру замах сукље ијш огртача. шуштаље свиле. Чудесна је моћ игре: она захвата од религиозноГ до чулне екстазе, од уздржљивости до опојности и распуштености. Зато је игра стара колико и само- човечанство.

И скок у игци подложап је ритмџци Игра Илзе Мојтнел с маск&м која искључује сваку мимику и глуму. (Ео1о8: Еигора ЗопсЈегсИепз*)

4 4