Kolo

19

хаљину

Нећемо галантност већ само лристојност

Народни вез освежиће вашу

С лева на десио: Комплет пастелбоје. Метални појае. И хаљпна и огртач V декоративним наборима. На глави — турбан — то је пролећна креаиија (мрлииске моде. * Вунену хаљипу комбиновану из два дела на морнарски начин, са великим бледном на грудима из белог пињеа — лансира минхепска лода. * Узапа црна сукњииа, блуза — кошуља, комотна јакка постављена зебром и шеширић из ирног филиа са зебровипом — врло је упадљива креаиија берлипске моде. * Поподневна хаљина: мантил постављен свилом са ирним, белим и розе мустрама. Инкрустирано цвеће инкрустирано око паса на плисираној хаљини последња реч бечке моде.

тако, далас Жене не би морале да висе на степеницама трамваја претрпа-: не пакетима, док господа празних руку седе угодно заваљена и заду.бљена у своје новине, не би морале да улазе у трамвај са страхом да ће разбити нос о чврста лећа господе која се гурају пред њима и преко њпх само да би што пре уграбили празно седиште. Такоће би биле миого срсћније, јер, и поред тога што женске главе, руке и спретност хоће да буч ду равноправне са људима, многа жеиска душица је у својој сугатипи увек иста и воли ако може да се с поверењем стави под окриље јачега, поузданијег и ако хоћете и оданијег друга. И у овом столећу, које смо саме поквариле, има и таквих другова добро васпитаних људи, који су били у свету, много што шта тамо нау* чили и између осталога држе ое пра-.; вила да пажња, услужност и пошточ вање према жени спада данас у дуч| жноот с®аког внтелигеитног човека« Н.

рви нролећни дали натерали су да наше даме завире у своју гардеробу и прегледају хаљине. Како је куповина текстилног материјала ограиичена, наметнут је нашој жени прилично теисаж проблем. Набавка потпуно нове пролећне гардеробе није сваком приступачна. Зато ће многа дама прибећи нростијем обнављаљу: освежавању већ ношених модела. Раановрсии, складии, пуни живота народни мотиви прузвиће свакој дами могућност освежабања хаљина. Наро-

чито сада, у нролеће, кад све изгледа весело, блиставо, народни вез има још већу драж у том чаробном бућењу природе. А најобичнши национални вез свежих боја допринеће много обнавл>ању монотоних и једпоставних хаљина. Свечане хаљине неће изгубити ни мало од своје лепоте ако се и на плгма нримени напионална шара.. Напротив, једна скромно сашивена хаљина увек је. најелегантнија а народни вез може да допринесе само њеном истицању.

А) Хаљииа у облику тајера од танког штофа светле бозе. Порамак и ивице џепова израђени једнобојним везо м.

Б) Хаљина за топлије дане. Сукња је састављена из шест делова. Од рукава до врата пружају се лаки набори. Капа и торбица су израђени истим мотЦвима као и хаљина.

В) Свечанија хаљина од лаког ма. теријала. Појас, порамак и рукави украшени си народним мотивима.

Ружичаста вечсрња хаљина са лаки м звонастим воланима и појасом из љубичастог сомота — модел бечке моде. (Ро1оз: Ве1вга(3ег ВМаееШиг)

(Модели: Ивана Леко, ученица VII! раз. гимназије — Београд.)

ноги млади а неки и не баш млади људи понашају се према женама врло непристојно — то призпају и они сами. Али пребацују нам, а то онет и ми сами знамо. да смо ми за то криве. Млада модерна девојка, у тежњи ва апсолутном самосталношћу, исплела је за себе и своје другарипе бич којим ће до краја живота бити шибана. Почиље то, рецимо, ношењем пакета: гимназискиња би пропала у вемљу од срамоте када би дозволила своме налицканом, дугоиогом „идеалу", који се поред ње дражесно гиба као стари морски вук, да јој понесе торбу набијену књигама или нотама. Сматрала би исто тако себе за кукавицу кад би му дозволила да је отпрати све до куће иако је већ врло доцкан. И тако је дапас цео женски савет доснео онамо где свакако није желео да буде. Равноправност измећу жене и човека постигнута је, али оне ситнице које су женски живот чиниле женственим и свакако врло пријатним, изгубљене су за навек. Да није

м