Kolo

16

3) Ова дрвена пластика нирнбершког мајстора Фајта Штоса била је толико испуцала « папукла да је било потребно неколико килограма дрвеног брашна да се пукотине попуне. Нарочитим „инјекцијама" уништена је црвоточина, рупе и пукотине су аакитоване тако да ће кип бити сачуван за много стотина година.

марена, запуштена. По мишљељу стручњака она би за некодико година и сасвим пропала, да се нису предузеле хитне мере да се спасу од пропасти. Немачка управа Генералног гувермана, и поред многобројних препрека и ратних тешкоћа, наредила је да се одмах приступи обнови тих дела. Најбољи немачки специјалисти и стручњаци приступили су раду да се те културне текрвине сачувају за будуће генерације које ће знати ценити њихову вредност.

I / средњем веку били су велики (/ трговачки градови на истоку, у данашњем Генералиом гуверману, расадници немачке културе и уметности. Ту су у цркв"ама, палатама и замковима радили најбољи немачки уметници, сликари, вајари и дрворесци. Имена Фајта Штоса, Лука, Кранаха, следбеника Дирерове школе, као и многих других, уско су везане са имеиом града Кракова. Међутим, њнхова дела, чувана и негована ранцје, за време пољске државе била су, зане-

1) У радионици рестауратера и конзерватора у Градско) библиотеци Кракова ради се неџморно. Свакодневно пристижу нова уметничка дела раног и касног сред• њега века која треба прегледати и узети V рад. *

2) Сочиво, четка и палета то је алат којим рестауратор даје старим сликама нови сјај и свежину. Разуме се да рестауратор мора —добро да познаје технику ста• рог мајстора. Наша слика приказује обновљене слике Кранахове школе „Помор деце", која је сва запуштена нађена у једној цркви.