Kolo

Дршодхш означите дакне и урадите навијајућим бодом. Исто тако урадите и манжетне, те ће вам хаљина бити обновљена. Крагна и маншетне се могу купити и готове од чипже, или урађене од иертле (шујташа). Дакле, не очајавајте, госпођо ... Ст. ^0-аца соба При уређивању стана домаћице, обично, с највећом пажњом удешавају собу за примаље и трпезарију, док им је уређај дечје собе последња брига, јер забога, тамо гостн неће ни провирити, па што да се узалуд труде. Нажалост, многе од њих и не слуте да баш дечје собе заслужују највећу пажњу, јер у њима деца проводе највећи део дана, у њима она стичу прве појмове о животу, у њима се деца изграђују. Заго намештај и цео декор тгсба са много веттиие и укуса подесити добу и узрасту детета. Мајка, пре свега., треба да буде добар психолог и педагог, па да са успехом угоди укусу детета и педагошким захтевима. Ако материјалне нрилике не доз»ољавају да деца имају засебну со<Ју, вешта домаћина ће се и ту лако снаћи, што ће у заједничкој соби један угао одвојити за дете. Тај кутак ће припадати искључиво детету и његовом царству играчака. Ако је дете старије, уређај треба препустити искључиво њему, али псд надзором мајке. која ће вештим саветима индиректно утицати на изграђивање дечијег укуса. Зидови овог кутка треба да су укг>ашени сликама чији ће се мотиви узимати из царства дечијих бајки и снова. А да деца при игрању не би оедала на под, што она често и врло радо

чине, треба им начинити мале троножне столице или јастучиће напуњене морском травом, вуном, помуком итд. Све ое ово може начинити са мало труда и воље, а без икаквих трошкова. Претражите ваш орман где ћете свакажо наћи неку стару, изношену хаљину од које ћете начинити јастуче. Ако је материја једиобојна моћићете са мало вештине да извезете ноки мотив из најмилије бајке вашег мевимчета. Вуницу са овај вез наћићете у вашој кутији у којој чувате преостале вунице од џемпера и разних ручних радова. Ст. Иратш са&елпи, Мрље на кади ћете врло лако уклонити ако их будете трљали кором од лнмуна или помооанце. * Двопек и остала сува пецива најбоље је држати у блеханим кутијама. * Свећа неће капати за време гореп>а ако је на неколико тренутака умочите у слану воду а затим је обришете сувом крпом. * Чаша ће постати несаломљива када је метнете у лопац пун воде са нешто мало соли и оставите је да се кува. После пола сата пустите да се вода охлади и извадите чашу. * Кад је плоча на шпорету много запуштена није довољно очистити је шмиргл-папиром. јер иеће бити сјајна. него врелу плочу истрљајте кожурином од сланипе. * Нож који се осећа па лук превуците неколико пута преко пламена и мирис ће се изгубити.

мд неизБежиа део е.

Све се више иде за тим да се жснска мода прилагоди мушким кројевима. Даме врло радо носе костиме који по кроју и реверима одговарају мушким сакоима. За у.чицу носе се највише костими од лаког штофа, свилепкастих ткаиина или других материја које су прерађене од неког старог костима, али у стилу мушког кроја, они врло елсгантпо изгледају. IIаравно, без ранијих претрпаних украса и прекомериих фалтни. Сукња треба да буде сасвим једноставна. са евснтуалном једном узаном фалтном спрсца, што одаје врло пријатан и миран изглсд.

11а слици доле видимо један модел у стилу мушког сакоа са тврдим рсвсрима који се закопчава на једно дугме. Сукња је сасвим једноставна. Једини украс је свилени паспоал око успова и на горњем делу костима. Модел је пспита боје.

Десно — Лак лстњи костим од свилене тканине плаве боје с белим пругама. Уместо прсних џепова налазе се патнице, док сц лоњи цепови врло велики.

о^ајакајме., ГОСПОЂоП Данас су цене материја толико високе да су многим домаћицама са скромним приходима скоро неприступачне. Прегледајте, зато, орман. Свакако ћете наћи неку изношену сукњу или хаљину. Ако је оперете, офарбате у неку другу боју, измените или додате неки украс, имаћете нову хаљину. Хаљине се најчешће цепају на леђима, под руком од зноја или на лакту, ако је рукав тесан. У том случају скратите рукаве, а доњи део рукава уметните тамо где је хаљина поцепана, али тако вешто да изгледа као да је тако базар захтевао. Ако рукави

нису довољни да поправе оваЈ недостатак, комбинујте са неком другом старом хаљином, блузом или сукњом. Не очајавајте ако се боје не слажу. 'Једну од њих офарбајте у боју која ће се слагати са другом. На приме® ако је једна материја зелона а друга плава, тада плаву тканину офарбајте у црну и имаћете врло лепу црно-зелену комбинацију, или зелеио у браон, те ћете имати још лепшу браон-плаву комбинацију. Наравно, ово зависи и од доба старости, јер за млађе особе свакако ће боље пристајати браон-плава комбинација, док за старије црно-зелена. Да б.. оживелп тампу зимску хаљину, нађите неко парче кончаног пикета, скројте крагну према изрезу хаљине а дајте јој облик какав мислите.