Kolo

12

дом за студенте марбуршког универзитета. За слепе студенте ностоји овде нарочита библиотека, за њих се одржавају и нарочити курсеви литерарног, научног и музичког правца. Књиге за слепе штампа посебно издавачко нредузеће које има и нарочиту штампарију за штампање тих књига. Слепих академичара нма свих занимања и позива. Међу њима има правника, надионалних економиста, филолоГа. теолога, чиновника виших категорија као и трговаца, музичара и уметника. Нарочита пажња посвећује се слепим музичарима. Они се школују за јавне и приватне наставнике музике.

Писмо за слепе ;већ одавно даје тим људима могућности да се упознају с музичком литературом, а познато је да слепи л>уди имају нарочиту склоност за музику. Што се тичб разонода и забаве, разуме се по себи, да се и њој посвећује највећа пажња. Тако, например, постоје за слепе нарочите карте за играње, нарочито мапе на којима могу да прате догађаје на фронту итд. Све у свему, може се рећи, да ни слепи људи нису више пасторчад човечанства, него да се и о њима води: највећа брига, која им омогућује да постану корисни чланови људске заједнице. У.

Све културне нације на свету, да би олакшале живот људима без очног 1Т }1да, створиле су нарочите установе које треба овим песрећницима да одакшају живот. Тако је и у Немачкој, где је старање за слепе на нарочито високом степену. Писмо за слепе и пси-водичи тековина су целог света. Марбуршки институт Удружења слепих академичара У Немачкој једна је установа којој нема равне на свету. Циљ јој је да слене умне раднике осиособи за високошколске стуДије. У институту постоји не само виша државна школа за слепе и људе са слабим видом, у којој они добијају своје школеко образовањ-е укључивши и матуру, него и нарочити Студентски

Горе — У библиотеци за слепе студенте у Марбургу. Све ове дебеле књиге писане су парочитим писмом за слепе. То су дела светске литературе која студирају слепи студепти.

Десно — Поред дела светске литературе која су писапа нарочитим писмом за слепе, слепим студеитима стоје иа расположењу и музичка дела светске музичке литературе.

Пе само књиге и ноте него и географске мапе и глобуси отоје на расположењу слепим студентима.

И млађи ученици лако могу да науче ноте за слепе. Једпа слепа девојчица свира иа клавиру.

Постоје и нарочите карте за слепе, којпма слепи студепти могу да се забављају у своје слободно време.