Kolo

13

Од олт

ДО КУХИЊЕ

гјзад смо код куће, у свом новом стану, у свом новом краљевству," рећи ће сваки млади брачни пар при свом првом кораку у свој пови дом. То је дпвно, топло осећање, на које се никада не заборавља. Младенцима у повом дому изгледа све тако лепо — Као у бајци — па макар то био врло мали стан и пајскромиије уређен. Па он је њихов; свиђа им се у њему СФака, па и она најмања, незнатна стварчица, за коју ик везују успомене и коју су он или она донели у нов дом ... , Сад иочињу заједнички живот и желимо им да тамо у новом стану буду срећнн, да се увек разумеју, да их на њиховом животном путу стално прати срећа. Вило је увек тако, па и сада, да муж одмах сутрадан, или после неколико дана одлази од куће за својим послом а млада жена остаје код куће на својој дужности жене-домаћице и ночне да редује. Дужност жене у кући је тако многострана, да је приморава на размишљање као мало које друго занимање. Свака паметна жена свесна је тога и зна, да ако хоће заиста да буде добра жена, мора бити исто тако и добра , куварица, радница, вдојачица, праља, доциије и добра мајка и искусна одгојитељица а У извесним случајевима и добра болничарка и томе слично. При том мора увек остати весела, гостољубива и мила, да у сваком тренутку може да задрлш пријатељство и љубав мужевљеву као и оста

лих пријатеља а да при том задрзт и своју женску привлачност и дралк. То је читаво море разних дужности! — А жене су ту увек успевале и успевају! Данашње доба пружа свакој интелигентној девојци и жени читав низ могућности да се на време припреми за спровођење ових сложених дужности. У томе ое мора непрестано усавршавати; своје знање о домаћинству мора стално употпуњавати стручном литературом, предавањима, курсевима итд. продубљивати и стално тражити нове путеве своме даљем образовању. Модерна домаћица несме, дакле, бити и остати само пасивна личност у домаћинству, кОја лети с једног посла на други, с једног меСта на друго; мора стално размишљати и радосно се прихватнти стваралачког дела. Треба, на пример, постепено да купује модерне и практичне справе, које су се у употреби показале као практичне, које ће олакшати све послове једне модерне домаћице. Ова модерна помоћна срества прави су роботи модерног Домаћинства; брзи у послу, темељни у спровођењу и јефтини. Свака домаћица схватиће одмах значај таквог помоћника, чим се једиом увери

■ ЈИЈЖЈИш јЈ жјјЈј 11 шШШш

...

И у пајтоплијим летњим данима жене морају да поклањају пажњу свом изгледу. Шешир је увек део гардеробе који ће употпуиити елеганцију сваке жепе. Ако жена паправи лепу фризуру, под шеширом опа ће се још више истицати. Ако пак фризура није у реду, шешир ће тај педостатак умањити. ■ Леп младалачки шешир који ће лепо приетајати уз сваку хаљину. Он је рађен од грубе природне сламе са високо уздигнутим ободом и шиљастим врхом.

Шешир са равним ободом који је превучен пепита тафтом. Позади је велика шнала која је превучена материјом исте боје као што је теме.

Тока од пластичце чипке, украше на црпим сомотским пантљикама.

шта он све уме и неће жалити новац да се снабде' са њиме. - . , ( У тако. практично уређеном стану свака ствар има своје место, ништа у њему није сувишно. Модерна кухиња која је , у исто време н радионица и лабораторијум, где нрипремамо најосетљивије и најважније ствари - — храну,: мора бити уређена кориоио; пре свега мора бити чиста и у беспрекорном реду, да би оно што из ње изиђе било заиста све надболјег квалитета. За време рада у кухињи практична домаћица — уколико је то ма и најмање могућно оеди; разуме се, при томе ће висину стола или места на којем ради удесити тако, да би и седећи могла да обавља посао уистину добро и са уснехом. За ту сврху најбоља је једноставна столица која се окреће, коју можете зашрафити коликогод х.оћете и према томе удесити и прилагодити је сваком месту. Домаћица такође не сме никада заборавити да и најкраћи одмор даје телу нову снагу и способност за рад; цео дан радити у стојећем ставу, без одмора, то је данас непотребно мучење тела, које доцније може да буде узрок многих женских болести. Ступа ли млада домаћица : у своје ново домаћинство добро принремљена на извршење својих задатака и са јаком вољом и жељом да се у своме нослу непрестано усавршава према својим могућностима, она ће свакако своје дужностн обављ^ти лако и добро; и поред свег толиког посла остаће јој довољно времена и за мужа, породицу и најзад за себе саму.