Kolo

<* БИСКАЈСКОМ ЗАЛИВУ

Од самог почетка рата немачки миноловци и чистачи мина у живој су акцији на свим морима у којима се води поморскр, рат. Док мали али жустри бродови-чистачи обезбеђују обалску пловидбу, право поље рада вел>иких миноловаца је широка хгучина. Немачки војни извештаји у интересу тајности вођења поморског рата намерето не помињу поједивости посгигнутих успеха овог рода оружја, али свако зна од колике је важности њихова делатност. Она је често пута предуслов за постизавање одређених циљева у поморском ратовању и уопште за сузбијање непријатеља на мору. Од Севериог рта до кра|јњег угла Бискајског залива ове мале, хитре флотиле са својим храбрим, прекаљеним посадама у сталном су покрету, у сталној активности. Својим одважним подвизима, који се изводе без веиике галаме, оне имају велики, врло велики удео у уопесима поморског рата који води немачка ратна морнарица. Наша серија слижа приказује пожртвован и пун самопрегоревања рад тих једикица.

1) Флотила миноловаца излази на отворепо море. У џобичајеној формацији миноловци крећу да изврше важан задатак који им је поверен.

а) Обе машипе стој! Алат 8<х трагање спушта се V море. 8а десет мипутаплат је у води. То је направа која вакачи мину и отсечв је, одвоји од сидришта за које је везана. Мина св појави на површини воде и мецима уништи.

*) У Бискајском валиву море је чеето пута бурно, али то не сме да емета малим трагачима мина који емело секу таласе узбурканог мора.

2) Флотила миноловаца стигла је у операционо подручје. Миноловци су ее вратили у формацију ва трагање. Сваки квадцатни километар мора пажљиво да се „очешља", одноеио претражи.

в) Миноловац « еам може сваког тренутка да налети на мину. Због тога је свако дуже вадржавање под палубом вабрањено. Зато посаде ових бродова м ручају на „свежем ваздуху".