Kolo

8

Лево — Златаргка радпица у ковпчци. Посао је ро• мантичан, али захтева велико знање и умешност.

Доле— Ташсом тестерицом ова влатарска радница сече лист ковапог злата од кога трс6а да се изради 8латна наруквица. Делићи једме наруквице често пута су микроскопски ситни и зато алатарске раднице морају да имају одличан вид:

дапас се у скоро свим веКим златарским радионицама, поред мало мушкараца, налазе већином лсене. Жена је продрла у уметничко влатарство, правила најлепше нацрте, одабирала драгоцени материјал, племените метале злато, сребро, платицу; драго камење, брилијант, смарагд, топаз, рубин, бисер итд., да би после сама учествовала у финој и племенитој изради. Пут од почетника који са љубављу ступа на занат до мајсторске дипломе је често дугачак. Прво знање стиче се већ у златарској радионици и завршава се у тзв. мајсторским школама пемачког занатства. У златарству жене увек показују првенство и то из разумљивих разлога. Може брже да се ужива у жеље свога сопственог пола, и друго што ноступак са племенитим металима, који се често употребљава и у најфиннјем као паучина танком облику, одговара најбоље женским рукама. Наттге слике приказују изглед једне немачке уметничке златарске ра' дионИце. Лаику пашће одмах у очи сто чудноватог облика са пуно удубљења, који међутим, има своје објашљење. Свако зрнЦе материјала је скупоцено. Исто тако и кожне ,прегаче. И то из истих разлога. Прах се не задржава на кожи, што је случај са тканеним материјама. Сам рад је тако компликован и често изгледа као да је без краја. Куцати, варити, турпијати, ковати, летовати, паново жарити; сећи, савијати, оштрити, полирати — све то треба умети и то ■ умети у правом смислу речи, јер се овде ради о послу од највеће вредности: Ири том је све обавијено тајанстве* ношћу, коју од времепа алхемичара доноси рад са злагом. Е. С.

^Оемачка је вемља уметничког ^ // ванатства и нигдо се занатство толико не цени као у Немачкој. Сваке године се прирећују такмичења у којима се одликују најбоље занатлије својнм најбољим тво-

Горе — Скупоце• ни накит од злата, платиие, брилијаната, смаригда и бисера див■ но пристаје лепој женској руци.

ревинама. У многим гранама заслупљене су ирвенствено жсне и то у оној врсти посла који најбоље одговара женским рукама. У златарству је жена већ годинама победнички напредовала. И сгварно,

Лево — Поглед и једну златарску радионицу. Ту већииом раде девојке и жене, пошто ови фипи радови нај• боље одговарају женским рукама и укусу.