Kolo

звољава се да модним крозевима даду варијације по слободном иабору. Тако )е створен и овај костим од свиле, који украшавају два дуга реда дугмета. Шсшир „клоше", био је У овој сезони нарочито запажен. Декоравитна црна хаљина у два дела. Оригинална је кратка јакиа облика „болеро" која се закопчава на два реда дугмета. Испод, блуза од белог пикеа. И сукња и блуза израђене са великим цветовима беле боје такође од пикеа: Елегантаи црпи шешир за лето израђеп класјем ■ жуте . боје, богато украшен белим велом.

/~^ва пута годишње крозачки саМ лони у Иемачкој приређују модие ревије за своје члапове како би се упозпали са липијама којв паступајућа мода прописује. Од многобројних модела које поједини салони приказују, одабере се један који је комбинован и састављеп од варијација свих осталих. 'Гако смо видели овог лета различцте џемпер-хаљине израђене од свиле, костиме мушког кроја од вуиинех ткаиипа, хаљина у виду мантила за пре подне итд. Углавном се означи линиза која ће да доминира, а дамским кројачима и кројачицама до-

У МАЛОМ СТАНУ КОЈИ НЕМА КУХИЊЕ

ооетљивост је једиа од најнеопМ ходнијих оеобина данашњине ХЗ/ која мора да иадождадц и време и довац. Само досетљивости имамо да захвалнмо за софе које ее ноћу претварају у постељу, а иреко це-дог дана чувају иостељпе ствари у својој" дубш-ш. за ормаНе ко|к примају сву гардеСобу, заједно са посуђем, књигама и осталим сиишцама, које оу нам потребне сваког дана и које немају нижада своје право место.. Досетљивост је створЈма н д.арочиту врсту кухпње, нарочиТо потрдне па гарсонијере. За ову кухнњу потребаџ : јо у првом реду један сто који мора имати две даске: горњу и доњу. Шнјрииа дасака јв педесет, а дужина стопедесет с_антпметара. Ото. не сме да буде мнОго висок нити обојен, већ мора дрво да се остави небајцовано и нелаг жирано. То је врло практично за одржавање чистоће ношто се такав сто мора често рибати. На доњу даску треба ставити све оне ситнице које су нотребне за ,ову минијатурну . кухињу. Мала кугија е брашном, стакленце са сољу и бибером, једну .шерпењу од иола и једиу од целог љнтра, једаи лонац исте такве запремине п таву за пржење. Може се додати једна дашчица за сецкање меса. Сто-кухињу треба ставити у претсобље уз неки од слободних зидова,

статку може од пројпног брашна), за"тнм котлети и разни ситнији Шјтачи пржени на масти. Што се тиче поврћа она с.е сва могу зготовитн и то или скувати или динстовати на> шпиритусу, али со не саеју -куватп зајејшо са месом.. Једном речју на овад, или у оћој кухињи може се зштфнтп све 1>но што не захтева в.елику тоилоту и трајаи нламен. Прво зауо, Лио иламен шнирнтуса! не даје шжада тако ]'а.к пламен као пламеи дрвета, а аоред тога шнирнтуо пнје баш тако језт.чн а још теже се набавља у данашње време, тако да се мора штедети. Кад је ручак скувал и Чељад сита, сто со с посуђем унссе У купатипо где со све лепо опере и очисти, само не у кади. Затим се сто ионово вратн на своје, место и застре великим ст)н>аком. Стоњак мора бити толики да до<сеже до, пода са спнх страна стола. Најлепши и најј^фтишгји стоњак може се направити од сесског илатна састављеног укрштеним бодом. На стоњак, вуном или дебелнм концем могу се известн мали цвегићи разних боја. Атсо се од исто такр везеног нлатна напраг ви завеса на полнци и ; пресвур.у оие две столице које су неопходне у сваком претсобљу, свако ко у њега. уђо пре ће врровати да је то ноки мали будоар него соба која ое ,8а Лсјјолјгко часова свакога даиа претвара у куХИ1БУ. ■ ! -■ * ; ;1 Какр се н пр ; ред дздз^.е;-11а$да| : нарК(?т јјспод стола можо лако заЈЈрјвати, на.ј(5оље је на том месту иод -нросрнтЈГ Лннолеумом-. . Пошто <5е ло. лпиолсума дапас не модсе доћн, меже .се^ТГс^ориотнтЈг-Тврђи ■ ипк-цапд.р, ■ ..крларЂ;--.нли . комади старог.тспиха који сД и,'с Жоже в\иле уцотргбитл у с.оби.

изиад кога у угао треба окалити једву Иолдцу која се",'састоји из троугаонпка Јијобичинј^ даске .(угдбвљрпе јеДиа рзнад другс) између/зидова 1соји .чипе и!»:•.'!! угао. На подиие се,--И|а' завђсе .која.је скрива,»мбже слржитв сВејпјорцелаиско д стакл^ио носу.ђе- потрзбно за обед Једне идд''две/ оссбб. По-ред с.ервиса иа 'нолпчи ТЈјсба .имати. бодуса у^ем! и .снрћетоИ : јј; зде!у оа мапЉу или ;бутером. " ■ - ' ■ Лко имате »Даво . урејједу.'ј К -ухјјњу, 'ЖСН& која ' је]запоедена . ван. ку-ћб, ј«'о)шћ» за ?два4есет -мииу: а-. да. з№тои;г ■ручаж за себе и мужа., Ра^уме ,се да му»! крлј-оваке кухише не сме да буде велпки гурман.,ил11 '1!слики пробшмч. -ОвалЉа кухди.а тЈиј^ агодна ва сп;1авЉашо 'тГекнх обилиијих 1 -ручјврва као Јпто су виноЈ'ра'Д?.РСка јанд.ја, пуњене ТЈгкашје, ђусеч-јши пКЈатта. Уотит®; ии|в агодва.за дадску кујиу;-То ]е .ку?Јпва која одгова-ра дапашњпм располоаршпм „намдеЈЈицамЈ!.,.!, , . - ,-ч . Иа репкју, : иј1н. двептуалдо ишипитлампп с.и дов'Еа ; , смвим т&амсном пај» лакше се пеку разне шницле (у недо-

Домаћице, не заборави.,« ... да гумене стварц, као чарлде. кецеље, гаћцЈЈе п томе слпчио рлј^ољо је прати саиуИрм п ■воаом и су!(ипи иа ва&цуху," »ика&р •норед пећ н -п.гп па суццу. Г;| .;, да мрд.е на браон • кодш (танше, рукавице Итд.) могу дајбол^е. да се очисте лнмунОвпм соком. ,. ,., остатке Од сапуна метпите у тсглу с водом -и оставите , их ,да се рпсточе. Ову течиост можете употребнтп воло добро за пр.чље руку.