Kolo

9

Горе — У великој библиотеци Мађарског ипститта у Б/рлину мађарски студенти имају прилике да читају стручнц литературу на свом језику.

Лево — Професор Шајбе на Верлинској академији приказује своје најновије радове једном Оудућем наставнику вајарства страицу. (Ко1оз: ЕигоргЉсће Коггекроп^епгеп)

Горе — Професор Велте предаје на Уметничкој академији „зграфито", једнш грану уметности коју је сам пронашао. То је сликање стругањем. На слици: студент Србин применио је ооу сликарско-вајарску дисциплину у нашој традиционалној уметности, иконографији.

пре рата Јс Берлот, као дентад иематее науке, тчшлачио шгасви броЈ страиих студената, који су у ирестоиици Рајха студирали техничке науке, медицииу н права. А Минхен је вазкио као варош уметности, нарочнто сликарства. Данас, упркос ратннм нриликама, студентска колонија у Берлвну пааећана је приливом студената и из оних европских земаља које су своје скнове ра.није слале на науке у ДРУте земље. То нарочито важи за земл.е југоисточне Европе, које су даиас у великом броју застунљене у студентској колонијн у 1>ерлину. Сем тога, Берлин је постао центар нових немачких уметничких тенденција и праваца, иарочито у грађевинарству, урбанистици, вајарству па и сликарству, н то је привукло многе европске студенте. Од ваневропских студената, и поред ратних тешкоћа, студира у Берлину приличан број студената из арапских земаља, као и, многи Индуси. Наша оерија слика приказује иеволико призора нз живота страних студената у Берлину.

Десно: Млада Туркиња, студент грађевинарства Високе техничке школе V Верлину, претреса са својим бугарским колегом питања урбанистике коју студирају код професора Јобста.