Kolo

111

ишта у Ј.унису вазане врше ефикаона жсонце који су се Iка у свој овојој душриште рата послв >наца на францускв лу земље. Слика !Нковске препрек& де на граници Три-

Т) Еуће Једиог урођенлтког насеља у Тунису личе на саће у ношници. Куће имају два спрата, двоја врата, аахи немају прозора., У њима становници Северне Африке проводе свој примитивии живот.

2) Престоница француског генералног гувернера Северне Африке Алжир модерна је варот. Основана је 940 године, у Средн>ем Веку, после бекства Мавара из Шпаније, и била је важно уиориште гусара и тржиште робова — хришћана. Ту су се водиЛе и многе битке између Турака, Шпанаца, Бербера и урођеника.

3) Тунис је пун остатака славне прошлости. У рушевинама једног храма из римског доба, једа« урођеник саградио је бунар^ Још у време Картагинских рато-* ва спомиње се Тунис као савезник Картагине под именом »Ту-« нес«.

4) Касаба, прави стари урођенички Тунис, пун је карактеристичних црта Оријента: узане, полумрачне улице са мушебацима и доксатима, пуне људи и стоке — прави су лавиринт.

5) Престоница француског протектората Тунис има два градска дела: модерну једноличну европску четврт и Меидну, стару урођеничку четврт. На једном месту, које приказује наша слика, ^а два кварта се додирују.