Kolo

19

који су егоцсптричпп — сами "сеЗи на'јблизки, — ретко воле децу. Уколико је код једног брачног друга јаче развије« но ненријатељство према децн, у толи-: ко је обнчно по правилу душене рав-: нотеже код другога већа чежња за дететом. Нервозни људи не би смели да; се жене, јер се у браку не знају обуздати. Постоје -и други узроци, који често проузрокују несрећу у љубави и руше те-меље брака. Незавршени љубавни односи из прошлости који човека заввду у искушеље да га обнови, а код удовица или удоваца, још увек жива, успомена на мртвог друга из првог брака. Каткада и успомене на предбрачпе односе ■ са садашњим брачиим друго* могу проузроковати неочекиване по-. следнце: нарочито ако се односи про-: фаиишу иа постану свакидашља по-: треба. Многе бракове уништавају и иепријатпи одиоси између родитеља брач« них другова. Недостатак душевие или телеспе при-: влачности, неједнако полио расположење, разлика у васпитању и социјалном и материјалном положају — све ово мол«е довести до неуспеха и катастрофе у браку. Већипа се ових потешкоћа; може отстранити добром ■ вољом. Али зашто да се упуштамо у борбу са тешким заирекама? У л>убави илп у браку, где су препреке врло тешке могу, се иостићи усиешпи резултати само заједничким настојаљем двојице заиста; искусних другова којн су по својој природи способпн за заједипчки жнвот. I Дајтв двци слободу! 1 Мајке, пемојте да излазите пред своју децу која су у школи! Сваког дана чекате иред школскнм вратима и гледате кад ће да измиле дечур« лија. Четири стотине деце 1.1 видите, али свога синчића сте одмах приметили и већ га водите кући. Да бл му било удобније, узимате торбу са књигама. Узалуд се девојчида или дечак ожрећу на срећније другове који могу, сами да иду и да направе понеки мајги несташлук. Како само лепо говоре о ономе птто су давас доживелн о неком догађају са часа, смеју се, свађају, прете једно другом узајамно да ће то прнјавити у школа... Само ваше дете мора да буде послушно као јагњешце и да иде са вама кући, па онда опет с вама у шетњу, са вама; ујутру у школу и опет са вама из школе кући. Немојте бити увређени, али верујтв да дете није увек са вама срећно. Не молсете у свему да му угодите ма колико се трудили и покушавали да 1 му се приближите. Дечак који не дозна шта је то разбијено колено, шта! је то хрваље у снегу и шта је то „велика тоциљајка", тамо негде близу; школе, — девојчица, клја нема прилике да упозна каљо прија свађа са 1 другарицама, и како је било пријатно кад су је дечаци грудвали а оне су ове морале да. беже и при томе да; вичу — тажва деца имају тузкио детиљство. Вашом кривицом ... Ако већ не можете друкчије онда бар сачекајте негде даље од школе* Идите за својим љубимцем крадом и само погледом, пратите га како се по« лаша у друштву себи равних, како' зна лепо да прелази улицу. И ника-: да му немојте носити торбу са кљи-: гама. Нвмојте га чекати и испраћати Д<Ј школе и у школу. Само је једаипу!! ђак г жнвоту!

БОРБА ПРОТИВ МОЉАЦА Зими се обично пајмање страхује да; ће мољци начинити какву Н1тету. М|< ђутим, и лети и зими морамо бити предострожни, јер мољци нпсу велики пробирачи. Ако не могу да ч се доче-« пају крзнених капута, вунепих ткапи-« на и одеће, завучиће се у друге ства< ри, које се зими не употребљавају; мо-: жда чак и у ћилпм на поду. Због тога треба и зими, као и лети изпоспти на ваздух опе ствари које те сезонв не посимо, прскати их и посипати срествпма против мољаца. Већипа ових сретстава нема мнрнса, те не сметају. Једиио брижљиво, старање даје спгурност да није зима пего уредиост растерала мољце.

па ш сш&срећни У ЉУБАВИ И БРАКУ ?

ао и живот, и љубав има своје мученике који не могу уравиотежити прорачун свога срца. Били то генијални људи, чудаци или лрипрости, међу свима се налази велики број таквих који су по својој природи слабо спремљени за заједнички живот са бићем суиротног пола. Свако може доживети неерећну љубав исто као што може сваки трговац склопити несрећан трговачки уговор. Али нико неће у љубави доживети неуснех за иеуспехом, ако га нешто у иотсвести ненрестано не гони- тим неуопесима. У животу нас чекају три велика питања: афирмација у друштву, звању и љубави. Успех у једном од ова три питања не може надокнадити неуспехе у једном од осталих двају питања. Нико не мозке да победи у животној борби ако се за то није довољно спремио. Најважније је владање самим собом. Сами се морамо спремити за живот и за љубав као што смо се у школи спремили за иснитс. Људи несрећпи у љубави слцчни су ученицима, који су пошли иа испит слабо спремни. Проналазе све могуће изговоре да одложе одлуку, или се служе лажима и живчаним нападима када се криза не молсе одложити. То је оио исто нсихолошко стање у коме се налазе стари самцн и самице. Сви мушкарци и све жене морају бити рашоложени да искористе прилике. које се у животу и љубави морају ис-

користити. Не смемо да будемо велики пробирачи. Мушкарци често налазе разне изговоре. Кажу да не могу наћи свој идеал у жени која би им одговарала као брачни друг, а још чешће сваљују кривицу на материјалне прилике које су тесно везане са браком. Неки л,уди се опет приказују као да су срасли са својим радом или зван>ем. Такви људи постају обожаваоци науке или зараде. Њима се онда други чуде и славе их што су свој живот жртвовали некој идеји. А они, међутим, нису заслуашли то дивљеље. Њихов рад би био успешнији а живот складпији да су у љубави били толико предузимЛ)Иви као у свом раду. Брак захтева смисао за заједнички живот. Човек који жели да после свог редовног посла седне у свој кут, да припали цигарету и чита' новипе, а своју жеиу и не опажа, оп тада у њој убија смисао за другарство и такав човек није за брак. Већ се често писало о томе да највише' песрећних бракова постаје услед тога, што један или други брачни друг нема своје воље нли сцособпости да се прилагоди другу и да сарађује са љим. Без овог прилагођаваља и сарадње, брак постаје пакао. Ова аверзија и неспособност прилагођавања мозке имати разне облике. Сви ти облици аверзије могу често довести до развода брака или до брачне певерпости. Питање брака нервозних људи још се вите отежава у вези са родитељством. Људи,

>1. Прерада крзпа аа капс и шешире је срећно гсшење за крзнене капуге. На слици видимо једпу лепу току од крзна комбиновану са црним Штофом, који у исто вре'ме држи и косу и чува јрризурџ.

(Ро1ов: Еигорајзсће КоггезрошЈепгеп)

ВуН( на хаљина са сукњом у фалтама. Уз то јакна дужине 314 са широким белим рубовима.