Kolo

10

* ■> л , ^ < * х ч ^ У&

' •■•• - '• ;■' V

< » на

/■ч'.

П рошл« » ове » јгм <* чегто <•« у «и»вештајима немачке Врховне команде налазш<а реченица: „Н»ша анијацнја са успехом је ометала непрмјатељски саобраћај на залеђеном језеру ? Већ одавно је затворен гвозденн обруч око Лењинграда. После пада Шлисслбурга, ова милионска нарош нема више сз иоземне везе са осталом Русијом. Јединам.у је веза Нреко широког језера, чија се источна обала налази још у совјетСким рукама. Да би како-тако бдржали саобраћај са опкољеном вароши, бол» шевици су у току прошле зиме били саградили преко леда Ладошког језера једну железничку иругу. Пруга де правила далеке завоје и окуке да би избегла дохвату немачке артиљерије. Но ни то пиде ништа помогло. Немачка авијација стално де бомбардовала ту пругу и такр саобраћа.ј ограничила на нај.мању меру. У пролеће, са топљењем леда, пропала де и ова пруга. Једина веза са осталим светом одржавала се малом флотом, кода је вршила и снабдевање ове милионске вароши. Али и ту везу прекинула је пемачка авидација. Шта више, прешло се и у напад. Сувим путем пребачени су на Ладошко језеро брзи моторни чамци, у главном игалидански, који су убрзо показали веЛике резултате. Дошла де оиет зима, и језеро се поиово заледило. Бољшевици су се надали да ће опет успоставити саобраћад преко леда. Та нада им се изјаловила. Поред авијације и артиљерије спречавају саобраћај, јединствен у ратнод историји, и иемачки гренадири, чији живот на обалама залеђеног Ладошког језера приказује наша сер№ја слика, а агонија друге по величини вароши Совјетске Уније нде свом немииовном завршетку. В. ПЕТЕРС

/ . .

* ** Ш

1) Немачка извидница стпгла је преко леда Ладошког језера иепосредпо пред пепријатељске положаје. Један потопљени понтон прижа јој одличпу заштиту при окматрању непријатељскпх положаја. 2) Мртва стража на обали Ладо■ шког језера, у рову завсјаном снегом. 3) Прошлог лета. после одбранбених борби против совјетских топовњача. таласи Ладошког језерч избацили су на обалц гумени појас за спасавање. Вемачкџ гренадири\ су га, као.своју маскоту, обесили о зид свог бункера. 4) Немачка извидница у белим огртачима креће у извиђање на залсђену пучину Ладошког језсри. 5) Оковима ледених санти закован је овај моторни чамац, који јс прошлога лета водио тешке борбе са бољшевицима. 6) Стража је смењена и стражари се враћају у топле просторије склопишта.

7) На сред језера лежи залеђсн сведок жсстоких летњих борби: то су остаци једног потопљеног совјстског брода, 8) После успешног извиђања група гренадира враћа се у своје положаје. (Го4оа: Ве1§гаЗег ВШа8еп1иг)