Kolo

17

0 умешмсим кут&ања

/^^анас много слушамо о умет■ ^ ности продавања. Уз практичне школе за продавање имају негде чак и теориске и систематске школе за ту струку. Купац је, међутим, препуштзн сам себи, и за њега је то често врло судбоносно. Ако купац не познаје робу, ако га руководи само жел.а да нешто купи, ако га могу одмах наговорити, дође ускоро кући празних џепова а за собом носи хрпу сгвари, које му нимало нису потребне, или му бар нису нужне. Ршко да се, дакле, купац понаша дрема великим понудама? Многе жене — оне уствари и претстављају велику већину купаца, — иду у трговине без икаква плана. Сасвим је разумљиво да је увек нешто потребно. Али често не донесу кући потребке ствари, већ само невакве играчке. Синчићу донесу трубицу, за коју је толико- молио, ћерчици неку луткицу или што слично, а обома су потребне мног е друге ствари. Нздостатак рационализације је узрок, што наилазимо на толики број неуравнотежених домаћинст-ава и у многот породици чак и на тако упадљиве луксузе на једној страни, а немаштину на другој страни. И значајно да су ове разлике утолико веће, чим су празни1и новчаници и слабите финанои;ске прилике. Овим се не мисли да некоме одричемо весеље према животу, али живот 1е много жалоотији, ако понестан'3 практичних и потребиих ств-ри, него ако недостате разних ситнарија, папирног цвета у вазама. разне стакларије и других ситница. Ако говоримо о култури и животном стандарду, онда мислимо на виоину културе, која се изражава у куповтњу потребних предмета за домаћинство. Жена, која купи за свој сто шарен стоњак, а нема обичну четку, жена која радије купуте разне оитнице као уктс 9 а нема довољно судова у ктт-хињи, таква жена није ни паМ'"ттт а ни спретна домаћица. Многи учине већ приликом оснивања домаћинства грубу грешку, тер нашре мисле на собу, у котој ће примати странце и познанике, а намештат за ту собу купују на отплату или баце у ту собу

велики део своје уштеђевине. Тек каоније виде такви млади брачНи другови шта 1е ове потребније и прзче за домаћинство, а на шта пре тога нису уопште мислилиУметност куповања лежи у томе, да купујемо оамо ове ствари које су нам потребне и у томе, да сваки предмет оценимо по његовој вредности, а не по његовој цени. Слаба је страна многих које купују у томе, што превише гл'3дају на цену и мисле, да }е предмет најбоље купљен тада, када је јефтин. Ако се обазиремо на такозвано лепо лице, онда можемо купити много што шта за умереније це-не, али не можемо купити солидно израђене ствари за дсмаћинство. Зато, кад го^ читамо кзшто о понудама, треба нвјпре да вовдимо рсбу. РДИЈ !»"УИ НЕ Ц"НИ и 4><н џаСц> /? улсеви скоро никада и не слу/ј['~ I те колико има жена посла у ' " домаћикотву, и ретко се деси да муж похвали своју жену за рад. Овде ће помоћџ врло нрнпросто средство: практична и узорна поука — на прнмер кратко отсуство жеие, иако само иеколико дана. Муж ће увндети већ нрвог даиа, како је тихи рад домаћице многостран, и биће иресрећан када буде могао вратити „жезло" свог стана својој жени. Често помогне ако узгред кажете мужу како вам прође дан у раду, који он уопште не опажа. Лепо му протумачите како морате до подне да спремате, да јурите на пијацу и да готовите ручак. И још ако вам штедљак прави сметље, а ручак је десет минута доцнн.је готов, он ће се већ љутити. Како после гграња судова онет нмате пупе руке нослова ио собама, по кухињи, свуда, на нрви поглед само неважни и ситни пословн, који се нигде не виде и нигде не познају, али ипак нам не дају толико времена, да бисмо могли сат два да жртвујемо одмору. Затим онет вечера, прање и крпљеље рубља, до позне вечери. Рецнте му то, 1 - ги да се не тужите н не јадикујете. зк има и без тога довољио брига. ■ авпо је да муж зна да иије женин жнвот посут цвећем. Тако ће се научити да цени ваш рад. Ако вам то пође за руком, постићи ћете више него што очекујете. Разуме се, усиех зависи од тога каква сте ви домаћипа!

1 — Спортски вупеии капит широко карирап, који врата, место Крагне, прикопчава се капуљача.

се закопчава на леђима. (Јко (Го1ок: Ве1§га<1ег ВП<Ја§еп1иг7

Ш . ШТШЖ$ЖЖШ&

■имјтмијијј

2 — Елегаптан капут од црпог „брајт* гаванца" скројен по мушком фазону, а у струку мало набран. 3 — Капут за хладне зимске даие. На рукаве се закопчавају иаруквице којв су од исте материје као и капут. Висока капа има наушнице које штите уши од хладноће. Салата 6-џ {а&ука Одлика овог јела је што се брзо зготови, а сем тога врло је укусно и никантио. Узмемо иола килограма јабука, ољуштимо их н скувамо тако да буду сасвим мекане. Затим их пасирамо кроз оито н номешамо са 15 дкг. шећера, додамо кору и сок од једне поморанџе или од два лимуна. (Ако узмемо лимуне место поморанџе, опда морамо још мало више шећера да додамо). Уј 1 и но Д1Џ1. вреле воде растворнмо комад желауина, или још боље пола белога и пола комада црвенога и брзо га помешамо са овом врелом кашом. Ма>су налнјемо у расхлађенн калун и оставимо да се на хладном месту згу сие. Пре него што ћемо сулц да извадимо, ставићемо калуи у врелу воду^ Овај сулц мозсемо да служимо са кремом о'д ваниле.