Kolo

13

ПРОБЛЕМ БР. 64 Мирослав Борисављевић

а & с с! е 1 д ћ Бели вуче и даје црноме мат У два лотеза.

Решење проблема број 63 (Драгољуба Бојковића): 1) Зеб— 14.

СРЕДИШНИ ГАМБИТ Бели: Л. Ерме. — Бдхни; аматер. 1) е2— е4, е7—е5; 2) 62 —(Ј4, е5 :(Ј4; 3) Бс11:<34, Зћ8— сб; 4) Ш4г-еЗ, М81з4+; 5) с2—сЗ, 1Лз4—«5; 6) Ш—с4, Б§8—е7; 7) ВеЗ—§3. 0—0; 8) ћ2—ћ4! 6е7—§6; 9) ћ4—ћ5, 8§6—е5; 10) Бс1&, Ш8—е8; 11) 1^5—16, ^7— §6; 12) ћ5:е6, 8е5:§6; 13) С83:е6+!, ћ7:&6; 14) Тћ1—ћ8 та*. МАТАДОРИ ' У пекој кавани, у којој се свакодневШо скунљају шахисти, играју двојида шеуморно. Један од њих после подужег зразмишљања покреће Фнгуру. — Не Можеш то да играш, дао сам ти шах! — опомену га партнер. Овај поново утонуо у размишљање: — Па свуда ми Це шах! — Па онда си мат! — констатова партпер триумфално. Мећутим овај ликако не може да се помири са том миљеницом. Дуго разгледа позицију и ,тада изненаћено ускликие: — Па и твој краљ је у шаху! — Да, збиља, и ја немам куда да вучем краља; свуда ми је шах! — Па онда си мат! — Да, али си и ги мат! — Знаш шта, да дамо партију реми! — Реми!

МАЈМУНИ КРАДЉИВЦИ Два мајмуна су украли лешнике и орахе и побегли из Зоолошк-ог врта. Кад су почели да задовољавају своју неутољиву глад, појавио се. власвик имања на коме еу г>е склонити и појурио их са штапом у руци. Човеку је требало два и по минута да стигне животин>е. Десило • се да су зиајмуни имали двапут више ор.аха него лепгника, а један од мајмуна је појео лезјј .нике — по петнаест за мш-тут — за четири иетине времена,' затим скочио преко аида и побегао. Други мајмун је завршио с ораеима тачно на време. •Да је мајмун" који је гридкао лешнике престао Да му помаже док све не поједу, ка.д би мајмуни побегли да су јели орахе нодељене на једнаке делове? Одтвор у идућем броју. ЧАРОБНИ ТОЧАК У круговима великог точка треба уггисагги редом осам слова да би се добило осам трословних речи ниже писаног значења. Средње слово сваке од ових речи је Е.

О-

КОЛИКО ИМА ГОДИНА? Наша породица~ састоји ое од моје мајке, брата, сестре и мене. Иаше просечне године су тридесет девет. Моја мајка је имала двадесет кад еам се родио; моја сестра је две године млађа од мене, а мој брат је читири године млађи од ње. 1Солико има година сваки од нас? Ако не будете могли да израчунате наше године, мораћете да потражите одговор у идућем броју. ЗА НАШБ МАТЕМАТИЧАРЕ Овај задатак је врло кратак. Да видимо хоћете ли моћи да га брзо решите: Кад извесном броју додамо његову половину, четвртину и оемину, збир ће бити 15. 1-Соји је то број? Ако не будете нашли овај број, потражите га у идућем броју. ЖИВОТПЉСКЕ СЕНКЕ На елиди имате четири познате животињице: миша, зеца, рака и веверицу и њихове одговарајуће еенке.

1) продукт пчела; 2) уредност; 3) агрегатно стање воде; 4) пае; 5) чувени боксер; ®) боја коже; 7) врста ручног рада; 8) поиама. Они који не буду сами решили, наћи ће одговор у идућсм броју.

ГГокушајте да са. четири лииије вежете_ сваку животињу са евојом сенком. Једна" линија не сме да пређе преко друге, нити иреко које од животиња. Одговор у идућем броју. ДИВЉЕ ГУСКЕ Четири ловца убила еу 45 див.љих гусака. Али да је први убио три више, други три мање, трећи двапут више, а четврти половину од онога колико је убио, онда би сва четворица имали иодједнаки лов, а пет гусака оста,чо би у животу. Колико је ко убио гусака. Одгорор у идућем броју. ДА РЕЗУЛТАТ БУДЕ 100 Учитељица је задала ученицима следећи вадатак: — На табли имате иеписане бројеве од један до девет и нулу. Које рачунске радње треба да извршите, па да добијете резултат 100? Да бих вам мало помогла, рећи ћу вам да треба да се послужите разломцима, Да бисте од бројева испиеаних на табли добили стотину. Како су деца репшла задатак? Одговор у идућем броју. КОЈИ ЈЕ ТО БРОЈ? Пазите добро, децо, рекао је професор. Ја мислим на један број. Додајем три, ноделим са два, додајем оеам, помнолшм са два, одузмем два и добијем двапут већи број од онога који сам замислио. Који је то број? Одговор, за оне који не буду могли да одговоре г. професору, даћемо у идућем броју. ДЕОБА ОВАЦА Ово је за наше јаче математичаре: Ја могу да поделим своје овце, рекао је један екоиом, на два неједнака дела, тако да ће већи део додат квадрату маљег дела бити раван мањем делу додатом квадрату већег дела. Колико је оваца имао економ. Одговор у идућем броју.

ПИТАЊА 1 — Колико је дугачка Скандинавска обала, а колико би била дугачка да нема фјордова? 2 — Шта је специфична тежина? 3 — Ко је био Облачић Раде? 4 — Где је и када отворен први Пастеров завод у Србији? 5 — Чијом заслугом је овај завод отворен? 6 — Ко је написао некада јако популарни комад .,Хајдук Вељко"? 7 — По којим је песмама познат Јован Драгачевић? 8 — По чему је још иознат? 9 -т Како се стварно звао Зека Вуљубаша ? 10 — Како су се звале прве новине штампане Вуковим правописом? 11 — Каква де мера фон? 12 — Ко је изазвао велику сеобу народа? 13 — Да ли постоје јаја тешка килограм и по? 34 — Шта је идиоритам? 15 — Када су се појавили идиоритми? 1 6 — Шта јег и каквог је порекла јогурт? 17 — Да ли дуга може да. ее војави у свако доба дана?

18 — Колико пута откуца оОичан џешти сат у једном чаеу? 19 — Зашто су ередњевековни пехари били обложени изнутра једном кристалиом облогом? 20 — Колико може лав да екочи у висину? х/1<1б^С^0 ДМ С&Ј 1ЛААЛ М , ЧИЈИ ЈЕ ОВО ЖИВОТОПИС? Неколико људи иарочито се истакло у прикунл.ању народних умотворина. Дајемо вам животонис једног од њих уверени да ћете се брезо сегити о коме је реч. Био је заелужан ерпски књижевник и скупљач народних умотворина. Рођен је у Рисну, 26 фебуара 1811 године. Отац му је био писар и учитељ, те де тако евоје прво обра-зовање добио од оца. Оетало образовање етекао је еамоучки, читањем књига и учењем страних дезика. Владика Петар II позвао га је за свог секретара, али тада није отишао на Цетиње. Отишао је тек касније. Молсда сте се већ сетили о ко.ме је реч. Али ако јога нисте иачисто, наставите нажљиво даље. Умро је 13 августа 1882 године као пензионер. Био је изва.нредно вредан скупљач народног књижевног блага и на томе пољу стекао је врло велике заслуге. Најживље је по-магао Вуку Караџићу с кодим је био' у еталној вези, а после Вукове смрти јошживље де наставио дело свог великог учитеља и заштитннка. Издао је више књига народних песама, приповедака, поеловица, описа народних обичаја. Нарочито му је доб.ра збирка баеана. Уопште његов ра.д н.а овом пол»у био је миогострук, обиман,. и изванредно уепешан. Да ли вам је бар сада позкато чији смо животопис изнели. Или ћете морати да погледате у обавешхење које, мало ииаге, дајемо онима који иису довољно јаки у познавању историје наше књизкевности. 1

г

3

~~ Г "Д |б

1

5

4

1

8

9

-

10

л

ш

11

15

И

15

в

1(1

Ч

Т А

И

ш

п

Г*

п

21

ш

!5

!<,

ц

п

11

«

* А

5!

*2

»

ЈЧ

ш

т

%

ш

п

а

-

Хоризонтално: 1) Чувена картагинека тврђавица. 4) Драги камен. 8) Угриети. 10) Манастир на Дрини код Бајине Баште. 12) Угледни примерак неке робе. 14) Место у Француској. 16) Драге вол>е. 17) Тканнна. 18) Река у Немачкој. 20) Цвет. 22) Тамна боја. 24) Свеза. 25) Показна заменица. 27) Део течности. 20) Грчки баснописац. 31) Омоти. 33) Кестење. 35) Врста биљке. 36) Вишље. 37) Место у Босни. 28) Котарица. Вертикално: 1) Лице које се бори. 2) Мала рука. 3) Величанственост. 4) Даска на. плугу. 5) Дан у неделш. 6) Врши избор. 7) Предлог. 9) Пешчани наное. 11) Врста дегенерације ткива. 13) Сабрати. 15) Полет. 19) Фарба. 21) Апаши. 23) ГГрезиме једног немачког ваздухопловца. 24) Припадник једне народности. 26) Свети бик код ст. Египћана. 28) Стаза за аутомобилске трке. 30) Петао. 32) Прилог. 34) Варошица на Јадранеком Мору.

ИЗ 64-ОГ БРОЈА Одговор на ,.ПЕТ ПРАВОУГАОИИКА"

Но, да ли је решење било тако лако како је изгледало? Одговор на „ХОЂЕМО БРЗ ОДГОВОР" 1) Петао, пас, пиле, праее, пловка; 2) Ковз, крава, крмача, кокош, кова; 3) Плуг, ашов, коса, мотика, лопата. дрљача.

Одговор па „ТНТЕДЉИВИ ПРОДАВАЦ" Иродавац ће да уштеди 47 динара и 53 паре. Одговор на „ГРОФ АДЕЛМАР И УХОДА« Стражар који стоји у ередини цртежа чува еве четири зграде. Ако стане поред једног од својих суседа, он ће чувати само две зграде, тако да онда још један човек може да стане с друге стране, а ередиште остаје празно. Проверите, па ћете видети. Одговор на „ДВА ТРОУГЛА И ДВА КВАДРАТА«

Ево вам одговор. Уверени емо да ете га већ и сами нашли. Одговор на ,,ДЕДИНА СРЕЋКА" Сваки унук добио је 700 динара. Први 100 више 64)0, други 200 више 500 итд., а седми оетатак од 700 динара. ДА ЛИ ЗНАТЕ? ОДГОВОРИ 1 — Кад би се скупио сав радијум који је досад произведен на свету, џе би био много већи од једне лопте за пинг-понг, а тежио би свега 257 грама. 2 — Мушмула није дрво. Она је шиб који има изглед дрвета. Може да буде висока до три метра. 3 Сен-Дениска хроника, хроника калуђера из Сен-Дениса обухвата период од 1380—1422 године. Поред осталога у Оен-Дениско.ј хроници Налази се и важна еавремена белешка о Косов* сКој бици. 4 — Сава Инок написао је први српеки буквар. Од бвог буквара зна се само за један примерак. 5 — Буквар је штампан у Млецима 1597 године. Писан је српеко-словеиоким језиком. 6 — Паучина је изванредно танка и невероватно лака. То постаде јасно тек кад се зна да 700.000 паукова целог евог живота напреду паучнну која искупљена у једно клупче тежи једва једну фунту. 7 — Синђирчићи. који се помињу у женским народним пеемама, су врста ђердана од сребрног ланчића на коме еу у више редова алчицама прикачеии- сребрни талири или какав други сребрни новац. 8 — За време јаких хладноћа, двадесет и внше степени испод нуле, звук се преноси теже него на нормалној темпераТури. 9 — Величина притиска, који- маса једног тела чини на препреку или подлогу која га држи и која му не да да падне, назива се апсолутна тежина. Телшну имају и чврета, и течна, па е гасовита тела. 10 — У давна времена носорога је било и у крајевима који чине данашњу Европу.. Има докумената који. сведоче да. је носорог живео и у нашим крајевима. 11 — Назив Ескими на језику северноамеричких Индија-наца значи „људи који једу смрзнуто меео". 12 — Ескими сами себе називају „Ииунт" што зиачи „људи". 13 — Ескими се хране месом и животињском машћу. Месо морског пса и кита једу живо, а месо осталих ж.шзотиња и рибље суше или кувају. Посластица им је ирвасово месо и сува крв, натруле рибље главе, птичја јаја и дроб поларних кокица. Надмилиде им је пиће врела животињека масг. 14 — Архнмедово начело де у самод етвари физички закон који глаеи: Свако тело потопљено у течност губи од своје тежине онолико колитсо де тешка количцџа течности птто је оно -Истискуде. 15 — Катон Старији када де видео како се после другог пунског рата Картагина нагло развида све своде беседе завршавао том познатом реченицом која значи: Уоеталом. сматрам да Картагину треба разорити. 16 — \7еш, У1С1 рекао }е Цезар јавл>адући римском еенату кодом де брзином победио код Зела понТиског краља; значи: дођох. видех. победих! 17 — УИат јтрепбеге уего су речи коде де изговорио Јувенал. То значи: Жртвовати свод живот истини. 18 — Као датум када почиње модерна индустрита петролеума сматра се 28 август 1859. 19 — „Србске Народне Новинб" покренуо де 1836 године Теодор Павловић. 20 — Теодор Павловић (1804—1854) био де адвокат. ТТеко време био де секретар Матице Српске. Чистом књи:кевногаћу мало се бавио, али де као публнциета и уредник дако утииао иа културтш и кн.ижевни развитак својџх савремеиика. РЕП1ЕЉЕ УК "РПЈ|#НИХ РЕЧИ Хоризоитално: 1) Сива. 3) ГОлем. Д) То. 6) Мат. 9) Аулос. 11) Гоч. 13) Век. 151 Нем. 16) Ћем. 17) Пањ. 19) Ћук. 21) Егина. 24) Не. 25) Ера. 26) Од. 27) Ибис. 28) Руса. Вертикалио: 1) Стиг. 2) Аму. 3) ПТто. 4) Мрак. 7) Алт. 9) Ачење. 10) Свећа. 12) Она. 14) Ему. 17) Поии. 18) Хир. 20) Када. 22) Гее. 23) Нар. 26) Ос.