Kolo

Ц1 колска година ?е завошена. Остали су још писмени и усмени испити малих и великих матураната. Писмени задапи захтевају доста труда и. разуме се. внања. На слици се јасно види како ученипи пажљиво пишу задатке од чијег успеха зависи исход матуре. .

Ц ре неколико да* на отворена је врло интересантна и свакако поучна изложба „Совјетског раја". Ова се изложба налази у самом центру града. иопод Теразија. и смештена је у нарочито за то подигнутој згради. Маса света преко целог дана посматра фигуре изложене у витринама које показују све страхоте тог ..раја".

мо потребно рашчишћавање већ су и многи историски споменици „ослобођени". постали и виДљиви и приступачни. Наше две слике показују два изгледа у новом раздобл>у ДогБег града. Слика лево показује Доњи град пое ре-

ских оадника позваних гостију и неколико старих чланова клуба. МећУ њима 1е био и инлсењер Данило Стојановић. популарни чика Дача. један од оснивача клуба. дугогодишњи активни играч и свакако један од најзаслужнијих наших спортских радаика. Слика приказује тренутак када чика Дача са садашњим претседником г. Тадићем. протом г. Братуљевићем. једним играчем и једном лакоатлетичарком окрећу колач... * 1Т ое неколико дана одржан 1е у ** Београду веома успео мачевалачки турнир између чланова клубова „Витез" и „С.к. Митић". Две даме — на овој слици — 8аиста се зналачки и спретно боре.

ЈТознати књижевник и проФесор Ђорђе Анђелић. који је пре неколико дана преминуо; сахрањен 1е 29 јуна уз велико учешће пријатеља. поштовалаца и бивших ђака. У име пријатеља опррстио се са покојником др Стојан Кулић истакавши Анђелићеве заслуге као књижевника и педагога, подвукавши и корисну улогу коју је вршио као дугогодишњи претседник ПроФесорског удружења.

Доњи град се постепено претвара у диван парк. РегулаЦијом Доњег града отклоњене су многе старе зграде. страћаре и рушевине и на место њихово створене су нове стазе. засађена 1*е трава и дрвеће. Тимо је достигнуто не са-

гулације, односно у току самог рушења. а слика десно онако како данас изгледа. са новим стазама. старим амамом. капијом Принца Евгена и Небојпшном кулом и низом засађених младица које су већ блис^&ле.

* (Снимци: А. Симић 7. С. Цигановић и Ов. Грдијан по 2. н Б. Ф. А. X). ■ ■-■V—

ЈЖ а Видбвдан одржан 1е у Саборној цркви, у присуству претседни* ка владе, генерала г. Недића., чланова владе и многобројних београђана. свечани помен палима за веру и отечество. Помен је извршио Н>егово преосвештенство, митрополит Јосиф уз асистенцију епи<скопа Вићентија и Валеријана и многобројног свештенства. По завршеноМ помену одржао је проповед прота г, Араницки истакавши истоРиски и иародни значај Видовдана за Србе и Српство.

Ц"! рошла недеља била 1*е богата ** у спортским приредбама. Пофед осталог приређено је друго воратно друмско првенство V бициклизму. Учествовали су најбол>и возачи Србије. а победио је [Антоније Андрејевић, члан клуба *,Авала" испред браће Давидовић, ЈРадовановића. Павловића и лру-

Л епо време измамљује не само шетаче и доконе, .већ и сликаре. А Калемегдан пружа много мотива. Ево пОзнатог сликара и сценографа Миленка Шербана пред црквом Ружицом. која 1е ;доста чудновато — ретко. када нашим уметницима служила као мотив. Уоиште узев многе лепоте београдског „пејсажа« нису много искоришћавапе колико би се то могло очокивати.

О ародна ношња све више осваја. Н^еколико ученица београдских гимназија, мале матуранткиње, на завршетку школске године обукле су лепо шумадиско одело и пошле су, задовољне успехом који су постигле у овој школској години, на Калемегдан. Ученице, угледајте се на њих и чувајте, носите, наше дивне народне ношње.

Жедан од најстаријих и најистак** нутијих клубова престонице *,О.К. 1913" проелавио је на Видовдан сво1У тридесетогодишњицу. ГХрослава 1*е трајала два дана уз веома обилан програм који је био права смотра свих спортских активности. Најсвечаниш тренутак прославе било је свакако сечење славског колача које 1е обављено у присуству великог бпола спорт-

Д еоградски Дерби биће одржан ** сутра у недељу. Један од Vчесника. 1едан од наших познатих Јдокеја. желсћи да буде у што бољој кондицији. воедно тренцра. И тестерисање спада у те припреме. Џокеј треба да има чврсте руке. ★

гих. Ев# два позната возача како се боре на једној доста оштрој кривини. *