Kolo

3А ДЕЦУ, ДА СЕ РАЗОИОДЕ И ПОУЧЕ

Мудрад је сео за ето. али није окуеио ни 1едно од понуђених му јела. већ је узео кашику пуну јела и пвосуо га по

Загледајте добро слику коју вам дајемо. Поематрајте је тридесет секупди. па је онда поклопите павчетом хартије или руком. А онда одговорите на ова питан»а: 1) Колико пера у глави има Иидијанац? 2) Да ли се изнад планина појавио једап авион? 3) Ла ли је лепо време или пада кигаа? 4) Колико шатора видите на слипи? 5) 7Ха ли је Индијанап наоружан? Ка-да сте далп одговоре. погледајте слику поново и проверите да ли в«м је око било добро и да ли сте тачно магли да се сетите шта сте за тридесет секунди видели. Кића сиви џивџан. Чучаше на грани, И. чекаше жељно Да га ко нахрани. Већ три дана ништа. Окусио није, Гдтад га мопи велика. А кошава бше. Падаше му поглед.. Редом. на све стране. Али нигде не виде. Ца мрвине хране. Пвилио 1е тужно. Јечао од зиме, И видео јасно. Да му смрт не гине. Ножиде му мале. Поклецнуше тада. Ц осети јадник. Да са гване пада . . . Пролазећи туда. Једно. мало. ћаче. Ражали се Када. Виде емрзло врапче. Однесе га кући. Метну поред пећи. И одјури жуоно. Овотј мами рећи. Неговаше ввапче Једно. пва. три дана, Поможе му топлота И обилна храна. Живео 1е у соби. До пполећних дана. А тада им одлете Ледиог јутра вана. МДРКО ЈЕЛИЋ. уч. Ш/2 9 м. гимн.

Година се школска Ево ближи крају. Оад је ред на ђаке Да калсу шта знају..

Ко је вредан био, Молсе мирно сиати. Јер учител* зацело Књигу ће му дати.

Видовдан те дошао, Оа њим одмор следи, Ал' само за ћака Чије знаше вреди!

РАДМИЛА ЂОРЋЕВИЋ

персЕсској земљи живео 1е неки мудрац који је ишао од места до места. поучавао и саветовао људе и проучавао обичаје разних крајева. У једном граду живео 1е неки богаташ који је био познат у целој околини по своме тврдичлуку и својо1 негостољубивости према оиротињи. Мудрац га 1е посетио, али га богаташ ни1е примио у своју кућу само зато што није имао лено одело. Мудрац 1е отишао у прву тпговину. купио ново одело богато украшено и поново свратио код богаташа. Видевши га онако доето1анетвена. дубоко му се поклонио и позвао га за трпезу.

Имате ли добро око?

своме оделу. И од сваког јела просуо 1е по 1едну кашику по своме екупоненом ©делу. З&тим је узео чашу вина и просуо га такође но оделу. — Шта то радиш. драги пријатељу? питао га је богаташ. — Јуче сам лоЈнао код тебе у ставом оделу, па ме ниси угоетио. поелао си ме напоље. Данае сам дошао у новом и богатом оделу и одмах си ме посадио за трпезу и угостио. Из тога закључујем да. сва јела којима си ме понудио, не припадају меии, већ мом оделу. И зато га не једем и не пијем 1а, већ га да.1ем оделх» Млади петао 1е приметио. да се увек кад удутру кукупиче, сунце појави .иза горе. И дозвао 1е сву живину из пелог дворишта и говорио им: — Мо.1е кукурекање 1е тако силно и моћно, да и сунце мора да ме слуша и чим закукувичем оно се одмах 1ави иза

Али, већ другог дана било 1е облачно и еунце се није ни показало. Петао је кукурекао и кукурекао, али сунце није хтело да се. покаже. Ова живина у дворишту се смејала хвалисавом нетлу кохи је мислио да сунце изалази само зато што он кукуриче.

Овај 1е пртеж направљен једним потезом оловке. Можете ли и ви да га препртате. а да ниједном не подигнете оловку са хартнје?

Истраживач је кренуо да прокађе бла-' го које је скривено у овом лавиринту. Којим путем треба да прође да би ло бла« га дошао? Ч и « д *9 'i '2 ^ :вааговд езсјон з(|оап ег/ р . П ој« но 'ВЈВ1Г9 Јоизвиада он овгао^ ио

Једанпут два непоштена човека продавали метле. ЈедаН 1е продао већ екооо све. а други џи 1едну. Каже први: — Не разумем зашто продајеш те метле тако јевтино, Ја. додуше. крадем за. н>их само пруће. али треба и за пап нешто да зарадим. — Зна,ш рекао 1е пруги . прода1ем их тако 1евтино. зато што сам их украо већ готове.

РЕШЕЊЕ РЕБУСА _ На М лађ(а). и. ма(љ), свет, (к)ост, (ј)аје == Иа млађима свет остаје.

Ах, што су слатке ове трешње !

Низ брег

Скривено благо

(Онимак: ннж. Р. Отефановић)

Мали тићак славуј. На зеленој грани. Пева сво.1у песму Зорици. што рани... Уз ту песму звучиу, Што одмиче даље. Бати. секи, свима. Он сво1 поздрав шаље: „Хајде, децо мала. Ха.1д' на ноге чиле, Па у шарно пол^е. Где играју виле . .. На ваздуху чиетом. На сунчаном зраку Биће добро. мило, Сваком добром ђаку. Удахиућг здравље, Ваздух га освежи, Нека свако од вае Шарном нољу телси .. • Ноље нелсно. дивно Извор надахнућа; Зеленило, шума То су наша плућа. М. ШИБИЦА