Kolo

4

17:

4

Он памти већ много. Зпа да Србија пикада није била V ситуацији као у овом рату и да је његова помоћ данас вр.10 ПОТпеГтп

Нишки трамваји нпсу увек пуни. То се најбоље види на овој слици: Стојећи између седишта млада снаша, окрећући у левој преслицу, а у. десној држећи клупко. раширила је обе руке предићи вуну.

Некада је и он био иародни посланик. Сад слуша заједно с осталим народом.

11а једном месту у Смедсреву налази се ова чес.ча. Вода тече лагано и сувише лагано можда, али, становници оближњих кућа имају стрпљења. И они су поређали своје каџте и тестије, до саме чесме. Оиај кози је на реду пуни своју канту, па одмах поставља канту слсдећег. И тако иде сваког дана у најбољем реду. А ни канте, пи гумену цев, узету на послугу из суседне кафане, нико не дира.

Вожња је дуга, а време прола.зи брзо. Па да за време вожње не би изгубила ни један минут, ова нишлика

Нсгде при крају збора он је дубоко зпмишљј$џ. Уморан, сео је на ивицу плочника и размишља о речима што кроз тајац допиру до њега.

Негде у Орбији сазван је иародпп збор. Окупљени народ слуша с највећон иажњом. Једно је извесно, а то је да су сви једнодушни у мислима и схватању... За ред, рад и мир — за бољу будућност Србнје и српског народа.

ц/ 1 роз Ншн пролази, као што је познато, трамвајска пруга дуга девет километара. Води од железничке станиде до Нншке бање. Али, док свп трамваји великих градова личе један на другог, дотле је нишки трамвај јединствен по своме изгледу. Има иечег што остали трамваји вемају. Погледајте слике, па ћете видети да је право уживање возити се ни« шким трамвајем.

На шестом километру, на једној скретници, трамвај мора да.чека на укрштање. За то време путници, заједно са особљем трамваја шетају по пољани или лешкаре у трави.

У средини усека који је кроз шуму направљен за друм стоји овај стари храст код села Шувајића, на путу од Кучева за Велико Градиште. Већ годинама, као неки саобраћајац при. роде, овај храст дели друм на две половине. Изгледа. да су га они, који су пут градили, оставили намсрно ту насред дџума... (Снимци: ииж. Рат. Степановић и А. Снмић)

Чест ) се трамвајем вози својом свирком увесељава трошак за подвоз и које

и понеки музикаич који путиике, те да бар истера винце. (Снимди: нриватна свошна)

Један бивши ратник такође је ту.