Kolo

9

5 — У лаборатоуи■ /а се сталпо вршв опити да би серум постигао што већу трајност.

6 — Боце у којима се чувају серуми дезипфикују се V парочитим казапима. Стерилиза. ција траје и по неколико часова.

7 — Једна апаратура од 200 К. В. швајсовањем се Vграђује у велики казан. Помоћу ње ће се вршити фил. моваЊе у унутрашњости Казана.

1 — Крв за производњу серума узима се од коња. Коњи се држе у ста. јама у којима је уведено електрично осветлење и које су чисте као собе. (Снимци: Б. Ф. А.),

4 — Посматрање згрушавања крви и издвајања серума. една од глапних брига медицинсвд науке у рату је: сузонјање зараза, еиидемнја. Ту је за основ узето освештано правнло, да је боље болест предухитрити иего лечити. Једио од иајважнијих превентивиих оретстава у борби против апцдемнја је пелцовање. Пелцовање ое врши помоћу серума који се израђују у иарочитнм институтима и лабораторијама. У том погледу немачка иаука, и поред рата, постиже аавидне уоиехе. Оерија слика »оју објављујемо данас, приказује рад једвог од иаЈважнијих серумских института. То је серумски институт у Марбургу, који продужује радове славио® бжтериолога Фои Беринга. Ту се на велико производе серуми иротш заразиих болести, које су у току прошлих ратова одиосиле више жртава иего и најкрвавије битке.

2 — Судови са свежом коњском крв. љу оставе се па миру да се крв седиментира. У овим судовима, па слици, крвна течност већ се оцвојила од црвених крвних телешаца.

3 — Једна асистенткиња испиту. је да ли је крв здрава. Диагноза се поставља по боји и таложењу крви.