Kolo

О ви су мачићи сасвим млади. Немају више од месец даиа. Сваким су даиом све окретвији, искуснији и одважнији. Ностегхеио откривају . свет и проналазе нове сласти мачјег гкивот.а. Овде су снимљени баш приликом њихове прве шетње, првог излаза у ђвет. И као . нтто ириличи,. први пут се не иде дал»е од прага. Мачка их је ту остави.ча и свакако им нрепоручила да 1 у остану. Врло послупно, мачићи су ту и остали. Док се два мачета одмарају треће фило-лофски проматра иролазнике.

Ж^аигали су прави топли дани и беОградске улице ваља што чешЈ4и ће полевати. Овај* посао. кориетан али и напоран. и који изискуј* и велику умешност. може да пружи неочекиване мотиве фотообјективу. Хидранти, из којих се дрпи вода. удаљени су на извесном остојању и дугачко '„цоево" треба" иажљиво премештати. Оно је. као што видите. шшлично дуго и жене-полевачи немају другог начина ,транспорта" већ да га натоваре на леђа и сложно носе. И тако с® ова дуга цев. натоваоена налећа, провлачи као нека велика гумена вијугава змија. Али. зао нелачи помало и на синусоид неког гоафикона? ЈТовратак обвезника из Бора очекиван је са разумљивим неетопл.е** њем. Многи су се пожурили пред железничку станицу жел>ни да 'дочекају своје синове. бваНу и рођаке. Дочек. на самој железничкол станици где 1е прву партцју обвезника коли се враћају поздравио. у име Београда.- претседник оиштине. министар г. Драг. Јовановић. био је необично срдачан. Не мање је био срдачан и дочек испред станице. Наша слика приказујо рамо један део оних који су иопунили огроман трг испред станице.

ТТ ре и после купања никада не ** шкоди мало гимнаситке. Нарочито пре купања. Тело постаје гипкије. Ова млаДа дам-а очигледио ужива улеиом ококу који јој јв успео. Еластично и младо тело жељно је покрета.. суниа. природе и воде.

ЈТ ед је. у овим топлим данима, веома иотребан и скупоцен. Данас поготову врло брИжљиво се иостуиа с ледом. тим пре шго није више ни тако (евтин ни тако приступачан као раније.. Иивара Бајлони сиабдева добар део нашег граЈјдиства ледом.. Ова домаћица -пошла је еама по лед и поеноси га како уме.и мозке. Нола иарчета V кофи. а лоуго лепо увијеио у маоаму. Главно \е да се лед не топи и да Добоо нослужи V кући при хлађењу млека. сира и осталих намирница.

еоградска игралишта за децу " по, иарковима преиуна су у ове летње дане. У највећем парку ирестонице. на Калемегдану. налази се прави дечји рај. Све што је потребно за забаву деце ту је. И наравно ту су и љуљашке. Оза девојчица ирви пут је села на љујвашку. Узал^дна су наваљивања маме и старије сестое. беба се не осећа баш најпријатније. Плаче и гледа у своју маму. очекујући од н»е спас. Јео. љуљашка се покоенула. секица н.е осећа иснод себе чврсто тле... Мало ће плакати, па ће се навикнухн. и после ће љуљашка бити веома омиљена.

111 К0ЛС1са Јв годцна завошена. ■ ИЈи1 Белики и мали ђаци поимили су сведопбе и извештаје о иостигнутом успеху. а оем тога многи су основци добили књиге и похвалнице поетседника општине. Ево тдне го?те основапа која с великим интересовањем слуша четање тедне похвалниие. Малишан у белим . панталонама добио је. као одличан ђак. похвланицу и сада је Саопштава друговима. који. 'како се на слици лепо види. ни мало нису завидни. По обичају ђаци су претходно били у цркви са својим налтавницима на благодарењу.

■и" ссто београдским улицама срет* немо сељака. На оно кош су Заз ближе околино давно смо навикнути. То су наши свакодиевии познаници. иа и наши снабдевачи. Али. с времена на воеме долазе у ирестоницу и сељаци из даљих крајсва. Ево изразитог и лепог лииа једие младе сел»апкв из околине Неготина с њеном тако карактеоистичном свилеиом марамом.

(П-Ви смо ми радознали. Нарочито ^ волимо да видимо оно штојо мање. приетупачно. што 1е склоњено. А тарабе као да само зато и постоје да би привукли што јаче радозналост пролазншса. и то не само деце. већ и одраслих. О оградама футбалских игралишта и не треба више говорити. На њима дечаци проналазе сто рупа проналазећи и друге начине да би што бол»е пратили ток утакмица. Али. шта се овде. иза ове тарабе дешава а што би ова деца и овај младић хтели да виде и чуду. Тарабе су подигнуте око једног летњег ресторана у коме се пева а приказују се и друге програмске тачке. У овом часу неки мађионичар изводи овоје тоикове.

(Снимци: А. Симић)

Т* опчидерска црква & свечано је поославила и ове године своју славу. Иетровдан. Дан је био леп те се окупило много верних не само из -ближе околине већ и из самог града. И сви су они поболсно узели учешћа у литиш око цркве. Многобројие госте л»\*базно су дочекали стаоешина цокве г. Ракић и домаћин славе г. Антигоп Иапађоође. цндуглч>и1алац из Бергоада. кош је. и поошле годџне био домаћин и који се поимио домаћинства 8 за идућу гбЧп^у. као стари православац и добобтвоо иоавославља и адвољиих.

ЖТостоји у обнов** љеном Омедереву поред ' осталих уличних иродаваца и овај малишан продавац погачипа. Оне су сасвим укусне па се . добро троше. Малишан. једини прОдаваЦ погачица у том граду. преко дана неколкко пута поазни и . пуни дрвени послужавник, своју покретну тезпг. Сељаче 1е врло услужно али као еваки добар трговац с времена на време пажљиво контрблихие па-зар. То никад а® Шкоди.