Kolo

5 — Л»убав Јананаца према дђци види се свагде и иа сваком месту. Далеко вд бучиог саобраћаја великог града Токија коЈи има седам милиона становника мали Јапаици за(1авл»ају се иа тераси Ј ^' јног облакоде»а в (Фото; Б. Ф. А.)

/-»апански народ необично много воли и цени супце. Та( Ј љубав према сунцу добила ,је симболичног израза к у самој јапанској застави: бело сунце са тракама на црвеној подлози. Многи велики јапански празници у.везн су. са сунцем, цвећем и променама годишњих доба. Један од највећих -празника, ако не и највећи, је онај који се г нролеће слави, а чије је звучно, име „празиик вишњевог цвећа". Слнчно се слави и „празник хрнзантема". Земљ«; јаианска топла је, расцветана и. сунцем обасјана, а траднцаонаЈше свечаности јагганских народа, скупови разнобојних хаљина и одела, цвећа и лампиона праве су симфонијв боја. И у пролеће, а нарочИто у лето Јапан је најзанимљивији. Све је тада оживело и добро "расноложеио. Све се н* сј;нцу сја. Наше слике приказују пеколико нризора из јананског живота лети.

* — Ниринач је Главна храна Јапанаца. Сваки педаљ земљишта нскоритћеи |е за га!ен.е ове бил,ке која -захтева обилно наводи>авам»е. 2 — Свака већа трговачка кућа у ТокиЈу даје својим мугатеријама ирилике да се олморе на тераси крова. Ту могу да се греЈу и забављаЈу на суицу па чак и да бесплатно нониЈу чаЈ са сендвичем. Јапанци су скромни у Јелу и иикада ие злоупотребл.аваЈу ову сусретљивост.

— Животин.е у Јананским зоолошким вртовима крећу се слободно и нублика може да се са и.има :<абавл»а и да их храпи.

1 — Нарк у Камакури са величанственим Букипом ниЈе само место хаџилука него овремено омил»ено летовалигате и одморигате Јананаца.