Kolo

Г«ре — У ковници вршв се потребне припреме. Ј1е®о — Један укусно израђени предмет у кованом гвожђу. Деоно — Снажне руке показују нам једап веома лепи лустер. Доле — Старији брат довршава свећњаж. (Онимци: А. Оимић)

рамови за слике и огледала, овећњаци, ностоља, казете, пепељаре, шарке, квлке, разни предмети првенствеио корисни иа украси, сви ти предмети из* рађени од кованог гволсђа низ су вео-> ма успешних и много увусних радова. Под љиховим рукама гвожђе постајв уметнички предмет И сВе то настаје У, једној старој кући Битоллке улице, у једном новученом кутку Београда, у, дну авлије пуне зеленила, цвећа * суицокрета. У атмосфери где све дишв традицијом, и неком смерношћу испод неуморних руку два млада дива као налик на легендарне јупаке жжрсавајт. варнице, предзнаци нових творевина. Једна ствар коју нарочито желимо подвући јесте та да предмети израђен ни у Јоованом гвоисђу код нас све вишв освајају и да их све чешће срећемо по иашим домовима. То је још једаН доказ о томе да се у миогом погледу; враћамк) здравим традицијама.

л л ма извесних заната у иатпоЈ зем//[ љи за које се може рећи да су традиционални, али се одмах, говорећи о њима, може утврдити да су ти занати, на жалост, доста занемарени. Тако/ је и са кованим гвожђем. Тај лепи српбки занат, који је у стара времена нмао своје истинске уметнике као да је замро,. Срећом, све традиције нису изгубљене и има неколико занатлиеких породнца које су га даље неговале. Слнке које објављујемо речито вам говоре о усџешиом раду једне такве занатлиске породице са живом традицијом, у којој се вештина иредаје од оца на сина, и у којој су два брата, млада и снадЈна, умешна и енергична овај аанат ковања гвожђа учинили уметничким занатом у правом смнслу. Од деде и оца они еу научили све оно што треба знати да би рад био што солиднији, али оно надахнуто, то је њихово, то је она „уметничка жица" која чини да нзрађени предмети постају лени. А с-ве оно што излази испод руку ова два брата уметнички је предмет. Све што они раде: улазна врата, ограде, каиделабери. Фењери, оквири.