Kolo

5

Лдао — Шатор тибетанског племен"жог поглавице Чаронга, који је дуго година био саветник бившег Далај-ламе и неке врсте министарчрстседник Тибста.

Удневној штампи н фидмским тон-журналима приказани су у последње време чудесни резултати које је ностигла немачка екснедитшја др Шефера у Централној Лзији. Као што је познато др Шефер јв са својим пратиодима успео да иродре у царство Далај-ламе, врковног будистнчког свештенжка у Тибету, да посети забрањени град Лзасу. Он јв

први Европејац кога је иримно садашњи Далај-лама и којк јв добио доаволу да у том тајанственом граду врши фотографска н филмска снимања. У салцбуршком „Дому природе" иаложеии су иеобично интересантни рвзултати ове јединствене експедицијв. Ту је свестрано нриказан живот Тибетанаца тако пластично, убедљиво н верно да нам се чипи да смо у самој земљи — која је престала да буде тајанствена. Доносимо неколико сшшака са те излржбе.

Лево — „Пећина смрги" пред манастиром Сера у близини Љасе. Тџбетанци не сахрањуји своје мртве, него иг излажу по пећинама ла изс изједц орлови - лешннаџи.

Горе — Пајвећп рађевина Централне Азије је мана;тир Г/отала. Овај ианастир, центар ламаизма, саграђсн је у 18 веКЈЈ као утврђење. Испод њега у равници налази се варош ЈБаса. (Синмци: В. Ф. А.)

Горе — Тибетаист_номад пред својим шатором прк свдм свакидашњем занимању — спремању ручка. Тибетанци, као номади, хране се већином месож.